Ernstige psychiatrische problemen geven meer risico bij infecties

Mensen met psychotische of bipolaire stoornissen lopen een significant hoger risico op opname in een ziekenhuis of overlijden door griep, longontsteking of sepsis. Dit blijkt uit een nieuw registeronderzoek aan de Universiteit van Umeå, gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine (https://www.mdpi.com/2077-0383/10/19/4411).

Niklas Nilsson, onderzoeksassistent psychiatrie aan de universiteit van Umeå en eerste auteur van de studie: ”In bepaalde leeftijdsgroepen was het aandeel sterfgevallen als gevolg van infectieziekten verzesvoudigd. Dit betekent dat we moeten nadenken over het introduceren van meer preventieve maatregelen voor deze groep patiënten”.
Het onderzoek beslaat de hele volwassen bevolking in Zweden en is gebaseerd op sterfgevallen en ziekenhuisopnames over de periode 2018-2019. De onderzoekers vergeleken het aandeel van mensen met een psychotische of bipolaire stoornis dat stierf als gevolg van griep of longontsteking, of in het ziekenhuis werd opgenomen, met de rest van de bevolking. Ze ontdekten dat het percentage sterfgevallen door griep of longontsteking tweemaal zo hoog was. In de leeftijdscategorie van 40-59 jaar was het sterftecijfer zelfs zes maal zo hoog.

De onderzoeken onderzochten ook ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van bloedvergiftiging.  Mensen met een psychotische of bipolaire stoornis werden daar aanzienlijk vaker mee in het ziekenhuis opgenomen. Ook het aandeel sterfgevallen was hoger: maar liefst 60 procent.

Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag waarom mensen met ernstige psychische stoornissen dit aanzienlijk verhoogde risico lopen. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen met een ernstige psychische stoornis vaak ook andere onderliggende somatische aandoeningen hebben, waardoor ze kwetsbaarder zijn. Dit verklaart echter niet het hele plaatje. Zelfs wanneer de onderzoekers rekening hielden met risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, was het aandeel sterfgevallen dat verband hield met griep of longontsteking nog steeds bijna drie keer zo hoog voor mensen met ernstige psychische stoornissen in vergelijking met de rest van de bevolking.
Hoofdonderzoeker Martin Maripuu: ”Op basis van onze resultaten is er enig bewijs dat suggereert dat ernstige psychische stoornissen zelf moeten worden gezien als een sterke risicofactor voor nadelige gevolgen van infectieziekten”.

Eerder in 2021 toonden onderzoekers in Umeå ook aan dat mensen met ernstige psychische stoornissen een hoger risico liepen op overlijden door COVID-19. Daarna kozen verschillende landen ervoor om deze groep voorrang te geven bij vaccinatie.
Nilsson: ”Misschien is het tijd om ook voor vaccinatie tegen seizoensgriep en pneumokokkenprioriteit voorrang te geven aan mensen met ernstige psychische stoornissen”.

Bron: Journal of Clinical Medicine (https://www.mdpi.com/2077-0383/10/19/4411)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

vergrootglas2 vergrootglas2