NZa ziet wachttijden in de ggz eerder toe- dan afnemen

Ondanks de tijdelijke afname van het aantal verwijzingen als gevolg van de coronacrisis, zien de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de ggz nog geen afname van de wachttijden. Het aantal verwijzingen is nu alweer enige tijd op of zelfs boven het niveau van voor de start van de crisis. De NZa verwacht daarom dat de wachttijden in de ggz nog verder zullen oplopen.

Ook het onderzoek van het SCP (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3859163/nieuws/weinig_mentale_gevolgen_vanwege_de_corona-crisis_gemiddeld_genomen_dan.html?page=1) laat dit zien. Het SCP onderzocht de negatieve gezondheidseffecten van de coronacrisis. De crisis zal leiden tot meer zorgen, meer angst, meer stress (voor een klein deel van de ondervraagden juist minder) en meer depressieve gevoelens. De NZa verwacht dat hierdoor de zorgvraag in de ggz verder zal toenemen. Deze groei is niet alleen moeilijk bij te benen vanwege capaciteitsproblemen, maar deels ook omdat de samenwerking tussen ggz-aanbieders, huisartsen, het sociaal domein en de zorgverzekeraars soms nog beter kan en moet.

In januari 2021 publiceerde de NZa een nieuwe transparantieregeling voor zorgaanbieders in de ggz. Zorgaanbieders in de ggz met meer dan tien zorgverleners moeten nu - naast informatie over wachttijden - ook het aantal patiënten dat op de wachtlijst staat aanleveren. Deze gegevens worden gebruikt door regionale taskforces (zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en huisartsen), die onder leiding van een versneller het probleem aanpakken. Wij houden toezicht op die regionale aanpak en richten ons op de acht regio’s met structureel te lange wachtlijsten. Wanneer partijen hierop onvoldoende acteren, treedt de NZa op vanuit het toezicht op de zorgplicht van zorgverzekeraars.

Nieuwe bekostiging ggz per 2022

Binnen het programma zorgprestatiemodel in 2021 hebben alle partijen in de ggz samen met de NZa hard gewerkt om de nieuwe bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg op 1 januari 2022 te laten starten. Deze nieuwe bekostiging is eenvoudiger en sluit beter aan bij de praktijk. Dit is spannend voor alle partijen, daarom gaan wij deze overgang goed monitoren.

Daarnaast blijven we het bekostigingsmodel verder verbeteren. Bijvoorbeeld als het gaat om de zorgvraagtypering, die vanaf 2024 ook een rol zal gaat spelen in de contractering tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Passende zorg in de ggz

Ook in de ggz is passende zorg in 2021 een centraal thema geworden. De NZa is betrokken bij een aantal regionale projecten waarin de samenwerking tussen het sociaal domein en de zorgdomeinen in de praktijk steeds meer vorm krijgt. De NZa denkt in deze projecten mee over de uitdagingen op het gebied van financiering en verantwoording. Onderwerpen die ook in 2022 onze aandacht zullen vragen. Dit geldt ook voor goed bestuur en professionele bedrijfsvoering. Volgens de NZa zijn dit zijn essentiële randvoorwaarden om te komen tot passende ggz.

 

Zorgvraag neemt toe

De druk op de langdurige zorg neemt snel toe. Dit is grotendeels het gevolg van de toenemende vergrijzing, maar ook de instroom naar de ggz binnen de Wlz is fors hoger dan verwacht. Deze sterke toename van de zorgvraag gaat samen met een groeiend tekort aan zorgpersoneel en mantelzorgers en laat zien dat er grote uitdagingen wachten als het gaat om de houdbaarheid van deze zorg. Dit vraagt om duidelijke en veelal ook ingrijpende keuzes, welke wij in verschillende adviezen toegelicht hebben. Het kwaliteitskader verpleeghuiszorg heeft gezorgd voor flink meer geld voor extra zorgpersoneel. Steeds vaker is de vraag of deze personeelsnorm wel haalbaar is in de toekomst. De NZa pleit voor duidelijke en haalbare normen op het gebied van kwaliteit voor alle sectoren in de Wlz. Als er meer cliënten komen of minder geld beschikbaar is, zal de kwaliteit verslechteren als er geen norm voor is vastgelegd. We vinden het daarnaast belangrijk dat bij de vaststelling van de normen er niet vanuit domeinen maar vanuit de cliënt wordt geredeneerd en dat er rekenschap wordt gegeven van (het belang van) de ouderenzorg voorafgaand aan de Wlz.

Bron: NZa (https://magazines.nza.nl/nza-specials/2021/04/trends-in-sectoren)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachtlijst 4 wachtlijst 4