Pilot voor nieuw zorgprogramma voor jongvolwassenen met AD(H)D

Door de kloof tussen kinder-/jeugdpsychiatrie en volwassenpsychiatrie vallen patiënten met ADHD in de transitieleeftijd (16-23 jaar) te vaak tussen wal en schip. Verder in de volwassen leeftijd komen ze daardoor in de problemen. Om dit te voorkomen en de kloof te dichten, ontwikkelen het Radboudumc en Karakter een nieuw zorgprogramma voor deze groep.

Adequate hulpverlening aan patiënten met AD(H)D in de transitieperiode (16-23 jaar) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van uitval op primaire levensdomeinen later in het leven. De afdeling Psychiatrie van het Radboudumc en Karakter willen daarom een nieuw zorgprogramma voor deze groep jongvolwassenen ontwikkelen en faciliteren. Daarvoor loopt momenteel een pilot, waarvoor deelname en verwijzing nog mogelijk is.

Doel

In de pilot nemen in AD(H)D gespecialiseerde psychiaters van Radboudumc en Karakter alle gedane diagnostiek en behandeling nog eens goed door en inventariseren wat speelt in het leven van de patiënt en welke hulpvraag er is. De patiënt krijgt vervolgens adviezen voor eventuele vervolgbehandeling (medicamenteus én niet-medicamenteus zoals coaching) en goede adviezen voor doorverwijzing. Doel van de pilot is inventarisatie voor een nieuw zorgprogramma: een passend aanbod van poliklinische zorg bestaande uit farmacologische consulten, psycho-educatie en verwijzing naar de juiste ondersteuningsinstanties. Zo hopen we de vaak als groot ervaren stap van kinder-/jeugdpsychiatrie naar volwassenenpsychiatrie te vergemakkelijken en deze kwetsbare patiëntengroep meer houvast te bieden in onze regio.

Deelname en verwijzing

Patiënten met reeds gediagnosticeerde AD(H)D in de leeftijd van 16-23 jaar kunnen worden aangemeld voor de pilot. Signalen die erop kunnen wijzen dat deze pilot hulp kan bieden, zijn bijvoorbeeld: vastlopen, somberheid, het gevoel het niet meer te redden, toegenomen angstgevoelens, terugtrekken en inactiviteit of het leven als meer chaotisch ervaren. De huisarts kan naar de pilot verwijzen via Zorgdomein (Psychiatrie Radboudumc, met daarbij vermeld dat het om de ‘transitiepilot’ gaat).

Bron en voor vragen over de pilot en de ontwikkeling van het zorgprogramma voor jongvolwassen AD(H)D-patiënten? : Radboud UMC (https://www.radboudumc.nl/nieuwsberichten/2021/adhd-transitieleeftijd)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugdzorg 12 jeugdzorg 12

Reacties
Reactie: (T.Huisman)
26-10-2021, 22:43
Ik denk dat je alleen maar zieker wordt met het GGZ omdat ze heel erg negatief op je inpraten en je alleen als zieke zien en meer niet. Aanleg interesse is gefaket en komt alleen als het hun ten goede komt en in het voordeel van zich zelf. Ze krijgen hun geld toch wel omdat zij in vaste dienst zijn en moeten doen wat hun is opgedragen. Idealisme is er allang niet meer. Ze moeten hun hypotheek afbetalen van hun villa en zijn nog jong en willen een zeilboor van een ton en dagen clienten uit van dat zij dat lekker toch niet kunnen. Kortom het zijn bullies en trollen waar je je alleen maar slechter bij voelt en in de verdediging gaat. Hun bejegening is niet positief en opbouwend. Ze zijn gefocust op het lagere. Ik vind de ervaringsdeskundige wel een toegevoegde warde hebben. Het straalt een affectieve betrokkenheid uit en echtheid en geloof en vertrouwen en hoop.