Toezicht op (seksueel) wangedrag van therapeuten schiet tekort

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) treedt niet altijd adequaat op bij meldingen van ernstige misstanden in de geestelijke gezondheidszorg. Ondanks politieke beloften van scherper toezicht blijven klachten liggen en vindt geen gedegen onderzoek plaats. Dat schrijft Follow The Money, dat zich onder andere baseert op ervaringen van melders en gesprekken met deskundigen. De meeste meldingen betroffen grensoverschrijdend gedrag door een behandelaar.

Bij 9 van de 10 burgermeldingen volgt geen directe actie; de IGJ registreert die als risico-informatie en grijpt er eventueel op terug in het reguliere toezicht. Follow The Money maakt met praktijkvoorbeelden duidelijk dat de Inspectie laks is en minimaal reageert op ernstige incidenten. Drie melders van ernstige incidenten komen aan het woord: met hun melding van ernstig grensoverschrijdend en onprofessioneel gedrag wordt niets tot weinig gedaan en in ieder geval te laat.

In 2013 kondigde Minister Schippers een scherpere koers van de Inspectie aan, na een aantal ernstige incidenten, waarbij de Inspectie tekort was geschoten. De Inspectie moest voortaan meer nadruk leggen op handhaving; de aanpak van ‘malafide, ondeskundige of disfunctionerende aanbieders’ zou voorrang krijgen.Van die scherpere koers is weinig te merken, ontdekt Follow The Money.

Kwaliteitseisen zijn ‘papieren tijgers’, zegt een zorgaanbieder: ‘Als een organisatie de plank misslaat, duurt het heel lang voordat de Inspectie eindelijk ingrijpt.’ Ook een bron bij een verzekeraar vindt dat de IGJ meer mag doorpakken en hekelt de ‘eeuwige verbetermaatregelen’ die de IGJ oplegt aan instellingen ‘die aan geen enkel criterium voldoen’.

Hoofdinspecteur Korrie Louwes erkent tegenover Follow The Money dat toezichttrajecten lang duren, ‘soms te lang’. Ze benadrukt dat de IGJ bij direct gevaar voor de veiligheid of gezondheid van cliënten een bevel kan opleggen. ‘En dat doen we ook.’ Maar het gebeurt zelden; in 2020 gaf de Inspectie één bevel af, het jaar daarvoor twee en in 2018 drie. Terwijl er jaarlijks ongeveer 8000 meldingen bij de Inspectie binnenkomen.

Bron en voor het hele artikel (te lezen voor abonnees van FTM): De Inspectie is te laks bij (seksueel) wangedrag van therapeuten (https://www.ftm.nl/artikelen/inspectie-laks-bij-wangedrag-therapeuten)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

vergrootglas3 vergrootglas3