Gegijzeld

Florrie van der Kamp

 

‘Meneer Maartens?’ Ik kijk de wachtkamer rond op zoek naar een jonge man van een jaar of twintig. Er staat een rondborstige dame van middelbare leeftijd op. ‘Ja, ik ben maar effe met Yoeri meegekomen. Praten gaat mij wat gemakkelijker af hé. Kom op jochie, we mogen naar binnen.’ Ze struint naar de spreekkamer, een timide jongeman in haar kielzog.

‘Wie heb je meegenomen, Yoeri?’ vraag ik aan hem, maar zo gemakkelijk krijg ik hem niet aan de praat.

‘Kijk’, mevrouw gaat er eens goed voor zitten, zet haar ellebogen op tafel en leunt met intimiderende nadrukkelijkheid voorover, ‘Ik zal het u uitleggen: Ik ben Yoeri’s stiefmoeder, sinds kort samen met zijn vader, hè schat? Heerlijk hoor.‘ Ze glimlacht gelukzalig, en knijpt even vertrouwelijk in zijn hand, alsof Yoeri zelf haar geliefde is. ‘We werken met zijn allen in het bedrijf dat Yoeri’s vader voor hem heeft opgezet. Zo’n knul moet toch iets omhanden hebben, niet. Maar nou heeft hij veel last van hoofdpijn. Het is psychisch zegt de dokter, dus daarom moeten we met u praten. Nou wij snappen dat niet, hé.’ Ze schudt met opgetrokken wenkbrauwen haar geblondeerde hoofd.

Yoeri zegt niks.

‘We hebben het juist zo goed geregeld: Ik woon nu bij Yoeri’s vader en Yoeri woont in mijn huis, lekker op zichzelf. Oja, en bij hem in huis woont ook mijn gehandicapte broer, die zit in een rolstoel. Yoeri zorgt voor hem. Dat vind je helemaal niet erg hè lieverd, jullie hebben een hartstikke goeie band.’

Yoeri zwijgt.

‘En de honden laat hij ook uit, hé knul’. Stiefmoeder kijkt hem liefdevol aan. ‘Die zijn ook gek op hem.  Het is echt een win-winsituatie voor iedereen,’ benadrukt ze. En dan verontwaardigd: ‘Dus het kan dan toch niet psychisch zijn?’

‘Fijn dat u de situatie zo goed uitlegt.’ Stiefmoeder knikt triomfantelijk. Haar gezicht betrekt echter als ik voorstel dat Yoeri volgende keer alleen komt. Yoeri’s ogen lichten op. ‘oké,’ fluistert hij, maar de volgende afspraak komt hij niet opdagen en neemt ook zijn telefoon niet op. Twee weken later heeft de familie zich uitgeschreven bij de huisartsenpraktijk.

gegijzeld def gegijzeld def

Reacties
Reactie: (Ingelien)
23-9-2021, 11:56
ow wat pijnlijk invoelbaar, wat een klem en machteloosheid. Voor iedereen.