'Je vuile was hang je niet buiten'

Toos Beentjes

 

Dat zei mijn moeder soms tegen mij. Inmiddels leeft mijn moeder niet meer en ik loop tegen de 60.
40 Jaar werkzaam in de zorg waarvan het grootste aantal jaren in de GGZ. Nu als POH GGZ maar ik heb ook veel andere dingen gedaan.

In mijn opleidingstijd was het niet gebruikelijk dat het écht over jezelf ging. Het ging over jou in je rol als (b) verpleegkundige. De patiënt stond centraal en de hulpverlener was een professionele, zorgzame, redelijk blanco rots in de branding figuur.

Op het werk sprak ik niet over het feit dat ik uit een familie kom waarin bipolaire stoornissen voorkomen. Of dat mijn vader zich gesuïcideerd heeft toen ik 11 was. En ook later toen mijn broer vermist raakte, sprak ik daar niet over. Wel even toen de vermissing actueel was en in het nieuws was. Daar was geen ontkomen aan.  Maar toen de storm geluwd was bleef het weer stil. Af en toe was ik depressief, maar altijd weer opknappen en verder gaan. Weinig mensen wisten van de hoed en de rand, werk en privé, dat hou je gescheiden.

Lastig werd het toen er suïcides op het werk waren, want dat raakte mij enorm. Het is inherent aan het werk dacht ik. Ik vond dat ik daar professioneel mee om moest kunnen gaan. Maar emotioneel klopte dat van geen kanten. Net zoals die vage scheidslijn tussen hulpvrager en hulpverlener niet klopte. Alsof je aan één kant van de lijn staat.

En hoewel ik overwegend met plezier gewerkt heb en een kei was geworden in flink zijn en doorgaan, kwam er geheel onverwacht toch een punt waarop het niet meer ging. Te veel omstandigheden. Een documentaire over de vermissing van mijn broer rakelde weer veel oud zeer op. Verhuizen. Een dementerende schoonmoeder. Een partner die daar druk mee was. De overgang. Prikkelbaar, depressief, geworstel met oud zeer. Nare gedachten, bang daarvoor. Want ik zou toch niet net als mijn vader zijn.

Het ging niet meer. Een arts zei: je kunt zo niet werken, je bent nu zelf patiënt. Slik!  Hulp gezocht en gevonden bij een SGGZ-instelling die gespecialiseerd is in hulp bieden aan zorgprofessionals.

Ik ben er een tijd uit geweest en inmiddels weer terug in het werk. Maar dat doe ik anders dan voorheen. Want vanaf nu is er ook tijd en aandacht voor mezelf. En ruimte in mijn agenda. 

Zorgen voor jezelf, we moeten het leren. Hulpverleners in het bijzonder. Vaak hebben hulpverleners zelf een rugzak en zijn ze gericht op zorgen voor anderen.

Stilstaan bij persoonlijke en beroepsmatige ervaringen en daarin voor onszelf zorgen, we zijn er niet goed in denk ik. Gek genoeg is het een hele klus om dat te leren en voor mij nog steeds niet vanzelfsprekend. Mijn wens is dat we het leren en ik hoop dat mijn verhaal je hier een beetje bij helpt.

Misschien moet de vuile was juíst aan de lijn. Lekker uitwaaien.

Sorry mam, nieuwe inzichten ;)

vuile was def vuile was def

Reacties
Reactie: (Mariken de Koning)
1-10-2021, 13:02
Wat een prachtig stuk, Toos. En moedig, hoewel het dat niet zou moeten zijn. Multi-deskundigheid is volgens mij echt waar we heen moeten. Dank! Mariken de Koning

Reactie: (Marike)
28-9-2021, 16:32
Petje af Toos, wat een prachtig en moedig betoog. Dank je wel

Reactie: (Frits Schoon)
27-9-2021, 12:19
Dag Toos, fijn dat je weer terug bent. Als GGZ profesional en KOP kind ook uit mijn hart gegrepen. Ook ik ben na een flinke dip weer een nieuwe draai aan het vinden. Volgens mij heeft met een dubbele deskundigheid werken vanuit gelijkwaardigheid de toekomst. Minder stigmatiserende diagnose, meer delen van ervaring met levensvragen.

Reactie: (Miriam Krekel)
23-9-2021, 12:21
Wat een mooi en eerlijk stuk, Toos! Bijzonder dat je dit op durft te schrijven! Toch is het eigenlijk vreemd dat het zo moeilijk is voor hulpverleners om hun sores te delen. Wij ervaringswerkers doen niet anders. Wij, ervaringswerkers en cliënten, hebben veel aan hulpverleners die open zijn over hun ingewikkeldheden. We noemen hen ook wel 'multideskundigen' (Term van Alie Weerman). Zij verdienen een prominente plaats binnen de GGZ!

Reactie: (Co Dekker)
21-9-2021, 13:18
Goed geschreven Toos! Dapper om je verhaal op te schrijven. Anderen (ik dus ook) kunnen ervan leren. Ik heb respect voor je. Co Dekker

Reactie: (Julie)
20-9-2021, 10:24
Wat een mooi stuk Toos. Heel dapper dat je je eigen ervaringen deelt en daarmee collega's in de GGZ een hart onder de riem steekt. De was laten uitwaaien: geniaal! Niets zo verfrissend als zonlicht en frisse wind op dat muffe goed ;-) Julie Visser, je CAA collega

Reactie: (Michael)
16-9-2021, 15:52
Hallo Toos, Interessant stuk en knap dat jij dit wil delen. Ikzelf heb ook een turbulent leven/jeugd gehad maar probeer mijn ervaringen juist met regelmaat functioneel in te zetten in mijn werk als psycholoog en POH-GGZ. Doorgaans krijg ik hier hele positieve reacties op terug. Het helpt mensen kennelijk ook om te horen dat ikzelf ook in therapie ben geweest en dit als een cadeau aan mezelf heb ervaren. Anderen worden hierdoor ook enthousiast om hulp te aanvaarden. Uiteindelijk zijn wij allemaal mensen en iedereen heeft wel eens hulp nodig, zelfs wij hulpverleners :) Sterkte verder!