Vereniging Afbouwmedicatie verliest kort geding over vergoeding taperingsstrips

De Vereniging Afbouwmedicatie heeft het kort geding tegen zorgverzekeraar VGZ verloren. Inzet was de vergoeding van de zogeheten taperingsstrips, waarmee antidepressiva langzaam kunnen worden afgebouwd. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Van de rechtbank in Gelderland mag VGZ mag kiezen voor andere methodes als die goedkoper zijn.

Volgens de verzekeraar is niet wetenschappelijk onderbouwd dat de strips werken. VGZ vergoedt in principe alleen afbouwschema’s op weekbasis. Een woordvoerder van de verzekeraar benadrukt tegenover het FD dat VGZ zorgvuldige afbouw van antidepressiva ondersteunt. De Vereniging Afbouwmedicatie zegt dat taperingsstrips, waarmee in kleine stappen kan worden afgebouwd, veel minder ontwenningsverschijnselen veroorzaken, en daarom vergoed moeten worden.

Medische voordelen zwaarder laten wegen

Pauline Dinkelberg, voorzitter van de vereniging, zegt tegen het FD dat VGZ uitsluitend naar de financiën kijkt. In het kort geding pleitte de vereniging ervoor de medische voordelen zwaarder te laten wegen.

Volgens het FD vindt de rechter echter dat zorgverzekeraar VGZ de afbouw van antidepressiva in dagelijkse stappen niet hoeft te vergoeden. VGZ mag kiezen voor andere methodes als die goedkoper zijn.

Deze uitspraak is nog niet gepubliceerd op de site van de rechtbank. Zodra dat wel het geval is, komen we er op terug.

Lees hier eerdere berichten over het afbouwen van antidepressiva (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antidepressiva).

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

medicatie 2 medicatie 2