Acteur Wentworth Miller over diagnose autisme: 'Een schok, maar geen verrassing'

Wentworth Miller (49), bekend van de tv-reeks ‘Prison Break’, kreeg vorig jaar de diagnose autisme. “Deze herfst is het een jaar geleden dat ik informeel de diagnose autisme kreeg”, schrijft Wentworth Miller in een lang bericht op Instagram (https://www.instagram.com/p/CRwTO_6MHr9/?utm_source=ig_embed)

“Daar ging zelfdiagnose aan vooraf en het werd gevolgd door een formele diagnose.” De acteur schrijft  dat het een moeilijk proces was om die diagnose uiteindelijk te krijgen. “Ik ben een man van middelbare leeftijd. Geen kind van vijf jaar. Maar aan de andere kant geef ik toe dat een diagnose krijgen een privilege is dat niet voor iedereen is weggelegd.”

”Weet hier niet genoeg over”

“Laten we zeggen, het was een schok, maar geen verrassing”, zegt Miller. Wel voegt hij er aan toe dat hij niet per se voor iedereen met autisme gaat spreken. “Ik weet daar onvoldoende over. Op dit moment probeer ik de dingen beter te begrijpen. Om vijf decennia aan ervaringen met andere ogen te bekijken zal tijd vragen.” 

Hij voegt toe: “Dit is niet iets dat ik zou willen veranderen. Ik begreep meteen dat autisme een kernmerk is voor wie ik ben, voor alles wat ik ooit bereikt heb. Miller bedankt de mensen die hem de afgelopen jaren extra ruimte hebben gegeven, en ervoor gezorgd hebben dat hij zich ’door de wereld kon bewegen op een manier die iets voor me betekende, al deed het dat niet per se voor hen’.

Geen homoseksuele personages

Wentworth Miller werd bekend als Michael Scofield in de reeks ‘Prison Break’. In 2020 kondigde hij aan dat hij de rol niet langer zou spelen, omdat hij geen heteroseksuele personages meer wilde spelen. In 2013 kwam hij uit de kast, in reactie op het antihomobeleid van Rusland. “Dus geen Michael meer. Als je een fan bent van de show en hoopt op meer seizoenen, ik snap dat dit een teleurstelling is. Sorry daarvoor”

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

miller miller