Mensen met veelvoorkomende psychische problemen zoals depressie, angsten, psychotrauma, persoonlijkheidsproblemen en ADHD worden tot september niet aangenomen voor behandeling bij de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg Parnassia Groep in Den Haag. Er is een tekort aan behandelaars. Dat schrijft het Algemeen Dagblad, naar aanleiding van een brief aan de Haagse huisartsen.
Volgens de brief kunnen huisartsen patiënten met veelvoorkomende psychische problemen tot september niet doorverwijzen naar Parnassia in Den Haag. Al doorverwezen patiënten worden wel in behandeling genomen.
De tijdelijke stop is noodzakelijk omdat er op een totaal van 190 specialisten een tekort een tekort is van zo’n 35 behandelaars. ”Deze specialisten zijn schaars. Dat is geen nieuw fenomeen en ook niet iets specifiek voor ons. Het is de situatie zoals je die in het hele land ziet,” aldus Parnassia in het AD.
De hulp aan mensen met psychosen en andere crisis- en spoedgevallen gaat gewoon door, evenals lopende behandelingen, verslavingszorg, ouderenproblematiek en online behandelingen.
Te lange wachttijden
Door het tekort loopt de wachttijd tot behandeling momenteel te veel op en dat wil Parnassia voorkomen. ,,Dat is de reden dat we huisartsen hebben gevraagd tijdelijk op de rem te trappen met verwijzen.”
Volgens de ggz-instelling is het essentieel om ervoor te zorgen dat de mensen die al langer op de wachtlijst staan, eerst voorzien worden van een noodzakelijke behandeling. Verschillende aanbieders van geestelijke gezondheidszorg in de regio Haaglanden hebben met elkaar afgesproken om een gemiddelde wachttijd te hanteren van vijf weken tot het intakegesprek.
”Door deze tijdelijke stop hopen we in september weer nieuwe patiënten te kunnen aannemen. Ook boeken we voortgang met het aantrekken van behandelaren waardoor het een en ander wordt versneld.”
105 patiënten per week
Haagse huisartsen verwijzen ongeveer 105 patiënten per week naar ggz-instellingen. ”Mede door de Covid-pandemie zijn er meer patiënten die zulke hulp nodig hebben”, zegt een woordvoerder van Hadoks, de vereniging van huisartsen in en rond Den Haag tegen het AD. ”Behandelingen die Parnassia nog wel aanbiedt, zoals online behandelingen, worden besproken met de patiënten.”
Het gaat om online behandelingen voor depressie, angst of trauma die volgens Parnassia ‘kwalitatief gezien gelijkwaardig zijn aan een behandeling waarbij je oog in oog bent met de behandelaar’. Blijkt de patiënt niet geschikt voor online behandeling, dan gaat hij of zij terug naar de huisarts voor het bekijken van andere mogelijkheden.
Medicatie
De huisartsen kunnen daarvoor zelf dagelijks een telefonisch consult aanvragen met een van de psychiaters van Parnassia voor nog niet aangemelde patiënten met psychische problemen. Daarin kan worden overlegd over medicatie en afstemming van zorg om de periode tot september te overbruggen. Ook wordt in overleg tussen Parnassia en huisartsen gekeken of er bij andere aanbieders van geestelijke gezondheidszorg wel plek is voor de patiënten.
Parnassia
‘Wij kennen de problemen die deze capaciteitstekorten hebben voor uw patiënten, voor u en uw praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg’, aldus Parnassia in de brief aan de huisartsen. ‘We hebben echt alles op alles gezet om de openstaande vacatures te vervullen, maar dat is helaas nog niet voldoende gelukt.’
Bron: Maaike Kraaijeveld / AD (https://www.ad.nl/den-haag/parnassia-neemt-tijdelijk-geen-nieuwe-patienten-met-depressie-of-angsten-aan-te-weinig-behandelaars~a1fb2237/)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).