Ingewikkeld jeugdzorgstelsel zorgt in Breda voor 2,5 miljoen aan foute declaraties

Jeugdzorgaanbieders maken te veel fouten bij het indienen van declaraties. Uit onderzoek van onder meer de gemeente Breda blijkt dat bij 90 procent van de aanbieders een of meerdere fouten zijn aangetroffen. De gemeente heeft al 2,5 miljoen euro aan onrechtmatige declaraties teruggevorderd. Daarover schrijft BN De Stem (https://www.bndestem.nl/breda/veel-fouten-bij-facturen-jeugdzorg-in-breda-al-2-5-miljoen-euro-teruggestort~a289aa54/).

De vijf samenwerkende gemeenten Altena, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout willen dat de kosten voor de jeugdhulp beheersbaar blijven. Daarom trekken ze samen op bij het onderzoek naar de kosten in de jeugdzorg.

Fraude

Van de 20 onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd bij zowel grote als kleine jeugdzorgaanbieders, blijkt dat er bij 18 aanbieders fouten zijn gemaakt. De gemeenten benadrukken dat het in de meeste gevallen niet om fraude gaat, maar om fouten, onduidelijkheid vanwege wijzigingen in het jeugdstelsel en soms omdat het systeem te ingewikkeld is.

Verwijtbaar

”We hebben geen echte fraudegevallen ontdekt”, zegt de Bredase wethouder Marianne de Bie (Jeugdzorg) tegen BN De Stem. ”We kijken echter wel of er sprake is van verwijtbaar gedrag. In sommige gevallen hebben we tegen een aanbieder gezegd dat hij zelf ook aan de bel kan trekken als hij ziet dat de kosten oplopen. Er wordt nu gecheckt of een cliënt daadwerkelijk op een afspraak is geweest. Als dat niet zo was, werd er in het verleden soms onbewust toch gedeclareerd. Naar dat soort processen kijken we nu zorgvuldig.”

De gemeenten zien het onderzoek vooral als een leerproces. ,,We steken de hand ook in eigen boezem”, zegt De Bie. Je stelt een inkoopcontract op en spreekt een budget af. Dan moet je kijken of een aanbieder daarmee uit de voeten kan. Soms stellen we eisen die eigenlijk niet kunnen. Daar leren wij ook van.”

Kosten

De gemeenten willen een beter inzicht krijgen in het aanbod van jeugdzorg, de effectiviteit van de behandelingen, de kwaliteit verbeteren en uiteraard ook zorgen dat de kosten beheersbaar blijven.
Tot nu toe zijn er 20 zorgaanbieders onderzocht. Het is de bedoeling dat in de komende vier jaar alle 250 jeugdzorgaanbieders zijn doorgelicht. De Bie: ,,Het is natuurlijk vervelend als een zorgverlener geld moet terugbetalen, maar het gros snapt heel goed waarom we dit doen. Het gaat er immers om dat het geld terechtkomt bij de kinderen die het het hardste nodig hebben.”

Bron, en voor het hele artikel: Rob Musters / BN De Stem (https://www.bndestem.nl/breda/veel-fouten-bij-facturen-jeugdzorg-in-breda-al-2-5-miljoen-euro-teruggestort~a289aa54/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld12 geld12