Partydrug MDMA (XTC) ingezet als middel in therapie tegen PTSS

MDMA: het is vooral bekend als partydrug tijdens het uitgaan, maar in verschillende landen wordt ermee geëxperimenteerd als behandelmiddel bij psychische klachten. En met succes: uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt het middel zeer effectief te zijn bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat was dinsdagavond (opnieuw) te zien in Nieuwsuur.

Verslavingscomponent en bijwerkingen lijken in combinatie met psychotherapie nagenoeg afwezig

Eric Vermetten is psychiater en hoogleraar aan het LUMC in Leiden. Hij werkt bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en doet al jaren onderzoek naar PTSS en de behandeling ervan. De resultaten van het Amerikaanse onderzoek zijn volgens hem verbluffend. ”MDMA blijkt dus een geneesmiddel, niet alleen partydrug.”

Interessant aan de MDMA-methode is volgens Vermetten dat het totaal anders lijkt te werken dan de medicijnen die tot nu toe werden gebruikt tegen PTSS. ”Dit medicijn initieert een andere staat van bewustzijn. Het kan een verdieping realiseren die we nog niet kennen in de klassieke manier van psychotherapie.”

Toch lijkt het een gek idee dat een ’drug’ gebruikt wordt als medicijn. Maar volgens Vermetten zijn de gevaren niet zo groot.

”Het verslavingscomponent en de bijwerkingen lijken in combinatie met de psychotherapie nagenoeg afwezig”, zegt hij tegen Nieuwsuur. ”Dus het lijkt ook een heel veilig middel te zijn.”

De Amerikaanse onderzoeksresultaten laten ook zien dat driekwart van de onderzochte mensen na de behandeling met MDMA helemaal geen PTSS-klachten meer had.

”Dat zien we niet vaak”, zegt Vermetten. ”We zijn gewend in de GZZ en de psychiatrie dat een middel dagelijks gebruikt moet worden. Dit is een middel dat je bijvoorbeeld maar drie keer in de context van psychotherapie gebruikt. Daarna kun je stoppen.”

Neurotransmitters

Maar wat gebeurt er nou precies tijdens zo’n sessie? Volgens Vermetten komen er door het gebruiken van MDMA heel veel neurotransmitters vrij. ”Die bieden met elkaar een openheid voor iets waar je van tevoren een afkeer voor had”, vertelt hij. ”Het lijkt alsof onze prefrontale cortex met vakantie gaat, de rest van het brein krijgt de gelegenheid te verwerken wat eerst in de weg zat.”

Ook het Nederlandse ARQ onderzoekt het middel. Vermetten hoopt het medicijn als middel voor PTSS in 2024 aan te kunnen bieden aan het EMA. ”Maar het FDA in Amerika heeft de behandeling dan hopelijk al goedgekeurd, dus dan kan het snel gaan.”

Bron, en voor interviews met mensen die de therapie ondergingen:

Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2389192-deze-veteraan-werd-met-mdma-behandeld-tegen-zijn-oorlogstrauma-met-succes)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

mdma mdma

Reacties
Reactie: (Daan)
7-1-2023, 14:37
Waar vindt je een kundige en ervaren psychotherapeut die dit kan begeleiden?

Reactie: (Anna Marie Born)
22-11-2021, 16:13
Welke psychiater werkt hiermee in Nederland. In Amerika is het nu toegestaan, en ik heb veel gelezen van Dan Engle. Ik heb een hersenscan bij dr. Daniel Amen in New York gedaan en het trauma is te zien op de scan. Ik wil hier zo snel mogelijk aan werken. Is er iemand in Amsterdam of elders? Mag ik van U wat adressen krijgen? Met vriendelijke groet, Anna Marie Born rn

Reactie: (Nellie)
17-10-2021, 14:11
ik word nieuwgierig naar MDMA in combinatie met therapie . En is er vergoeding mogelijk ?