Problemen bij PsyQ leiden tot opstappen directielid

In een interne afscheidsbrief schrijft Jolanda van Bussel dinsdag dat ze afgelopen periode ”intensief heeft nagedacht over de veranderingen” bij PsyQ en heeft besloten haar bestuurs- en directietaken ”vanaf vandaag” neer te leggen. Dat schrijft het NRC, dat de brief heeft gelezen. Volgens het NRC was PsyQ niet bereikbaar voor commentaar.

Het opstappen van Van Bussel is het vervolg op een aantal artikelen in het NRC (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3892639/nieuws/psyq_maakt_noodsprongen_om_sneller_antwoord_te_geven_op_complexe_problemen.html?page=1), waarin veel kritiek werd geuit op de werkwijzen van PsyQ en zusterorganisatie I-Psy. Vooral het gegeven dat de organisaties wel intakes zouden uitvoeren, waarbij van te voren al duidelijk was dat er geen behandeling kon volgen, was een belangrijk kritiekpunt.

Staatssecretaris Blokhuis heeft de Tweede Kamer ondertussen toegezegd dat de leiding van de Parnassia Groep, met 1 miljard omzet de grootste ggz-aanbieder van Nederland, deze week ’een pittig gesprek’ met de inspectie krijgt. De Staatssecretaris erkende ook dat ggz-instellingen mensen met de zwaarste problemen mijden ten gunste van patiënten met lichtere problemen – een gevolg van het bekostigingssysteem. ”Daar zit een perverse prikkel in die ertoe leidt dat je alleen oneerbiedig gezegd laaghangend fruit gaat plukken.” De invoering van het Zorgprestatiemodel per 1 januari moet die prikkel sterk verminderen.

PsyQ heeft op haar website gereageerd op de artikelen in het NRC.


Bronnen:

* Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier (NRC) (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/02/uw-depressie-duurt-te-lang-onze-behandeling-stopt-hier-a4049525)
* Ggz-instelling PsyQ krijgt ‘pittig gesprek’ met inspectie (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/06/ggz-instelling-psyq-krijgt-pittig-gesprek-met-inspectie-a4050107)
* Directielid ggz-instelling PsyQ stapt per direct op (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/13/directielid-ggz-instelling-psyq-stapt-per-direct-op-a4050862)

Reacties PsyQ:

* 2 juli: Reactie vanuit PsyQ op artikel in NRC (https://www.psyq.nl/actueel/-/reactie-vanuit-psyq-op-artikel-in-nrc)
* 5 juli: Bij PsyQ kunt u rekenen op goede behandeling (https://www.psyq.nl/actueel/-/bij-psyq-kunt-u-rekenen-op-goede-behandeling)
* 9 juli: PsyQ Parnassia Groep in NRC (https://www.psyq.nl/actueel/-/psyq-parnassia-groep-in-nrc)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

PsyQ PsyQ

Reacties
Reactie: (Guus Cruts)
18-7-2021, 00:38
Laten we het nu maar onder ogen zien: In de GGZ is het feitelijk al jaren code zwart.