Grotere risico op psychische klachten bij seksuele minderheden verklaard door traumatische jeugdervaringen

Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen hebben vaker een traumatische ervaring in hun kindertijd dan heteroseksuele mensen. Dit verklaart deels waarom seksuele minderheden een 2 tot 3 keer groter risico lopen om een psychische aandoening te ontwikkelen. Dat schrijft het Trimbos Instituut, dat zich daarbij baseert op een artikel in Journal of Psychiatric Research (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022395621001242)

Dat lesbische, homoseksuele en biseksuele volwassenen vaker last hebben van psychische aandoeningen was al eerder bekend. Dat mensen die tot een seksuele minderheid behoren vaker traumatische ervaringen hebben in hun kindertijd (vóór hun 16e) dan heteroseksuele mensen is een nieuw inzicht.

Traumatische ervaringen in de kindertijd

Seksuele minderheden hebben meer te maken met emotionele verwaarlozing, psychische en fysieke mishandeling en seksueel misbruik. Bovendien worden deze groepen in de kindertijd 2,5 keer zo vaak gepest. Het meemaken van deze vormen van mishandeling en gepest worden, verklaring deels waarom lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen vaker problemen met hun psychische gezondheid hebben.

Wees alert op mishandeling, pesten en verwaarlozing

Het is voor zowel lesbische, homoseksuele en biseksuele adolescenten als volwassenen belangrijk dat gezondheidsprofessionals alert zijn op ervaringen met mishandeling, pesten en verwaarlozing. Zodat beter herkend wordt wanneer zij traumatische ervaringen hebben gehad, en ernstige psychische problemen voorkómen kunnen worden

Lees het hele artikel in de Journal of Psychiatric Research (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022395621001242)

Bron: Trimbos Instituut

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

regenboogvlag regenboogvlag