PsyQ maakt noodsprongen om sneller antwoord te geven op complexe problemen

De therapie van duizenden cliënten van ggz-behandelaar PsyQ wordt de komende weken beëindigd. Dit omdat de overkoepelende Parnassia Groep financieel in zwaar weer zit. Wie meer minuten praat dan waarvoor de zorgverzekeraar betaalt, moet zijn heil elders zoeken. Dat schrijft het AD (https://www.ad.nl/den-haag/psyq-beeindigt-met-stopwatch-in-een-klap-trajecten-die-zorgpolis-niet-vergoedt~a087747f6/), dat via een medewerker van PsyQ een brief in handen kreeg. De Parnassia Groep, het moederbedrijf van PsyQ, bevestigt de inhoud tegenover het AD. Volgens de brief hebben behandelaars de opdracht gekregen om binnen twee maanden alle behandelingen te staken die te lang duren.
Volgens de voorlichtster van de ParnassiaGroep zijn dat behandelingen die al langer dan twee jaar lopen, het zou alleen in Den Haag al gaan om meer dan 2000 patiënten.

Water aan de lippen

PsyQ heeft 34 vestigingen in het hele land. ,,Het water staat ons bedrijfsmatig gezien aan de lippen”, schrijft de directie aan de behandelaars, vaak tientallen per filiaal. Tegen het AD zegt de woordvoerder van dr Parnassia Groep dat de specialistische ggz-trajecten weg moeten bij PsyQ. Die zouden moeten worden ondergebracht bij andere takken van het zorgbedrijf, zoals Indigo, waar goedkopere basis-ggz wordt gegeven.
Ongeveer een kwart van deze patiënten kan de overstap niet zomaar maken. Voor hen mag het traject - na toestemming van de manager - een half jaar doorgaan. Voor cliënten die er zó slecht aan toe zijn dat ze niet kunnen overstappen, gaat de zorg wel door. Dit geldt echter alleen voor de ernstigste gevallen. ”Het merendeel van alle behandelingen die te lang zijn dienen binnen zes tot acht weken te worden afgerond. Dus uiterlijk 10 juli.”

Tekort

Volgens de brief is op behandelingen vorig jaar 12 miljoen euro verlies geleden. Tegen dit probleem loopt Parnassia Groep al langer aan, omdat zorgverzekeraars strenger worden. PsyQ heeft een belangrijk aandeel in de niet-vergoede sessies. In 2018 ging het om zo’n 4 miljoen euro, staat in de jaarrekening.

PsyQ krijgt weer geld van de verzekeraars als nieuwe patiënten in behandeling worden genomen. Volgens Grootveld kan dat vaak op verantwoorde wijze gebeuren, zodat de therapie er niet onder lijdt. ”Het meeste resultaat behaal je in het eerste jaar van je behandeling. Dat is ook waar deze zogenoemde curatieve zorg voor bedoeld is.”

Nieuwe aanmeldingen

De wachtlijsten worden ook langer. Tegen het AD zegt een van de bezorgde behandelaars dat dat het gevolg is van het eigen beleid. Onder druk van de zorgverzekeraars en hun gemaximeerde budgetten moeten hij en zijn collega’s elk jaar ‘met man en macht nieuwe cliënten binnenhalen, om zo ons geld te verdienen’. ”Door het binnenhalen van veel meer cliënten maken wij dus zelf die lange wachtlijsten. Het kan soms wel twee jaar duren alvorens een behandeling begint. En omdat het zo lang duurt, moeten we de zorg nu weer inkorten.”

Dat laatste is ook de strekking van een bericht in het NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/02/psyq-nodigt-patienten-uit-voor-wie-geen-plek-is-a4049731). Behandelaren zouden afspraken moeten afzeggen om zo intakegesprekken te kunnen houden. Het gaat daarbij om het cancellen van patiënten die al onder behandeling zijn. Dat was deze maand het plan in Rotterdam. De extra intakes zijn nodig om extra inkomsten binnen te halen en om aan productienormen te voldoen. Een intakegesprek is declarabel voor PsyQ bij de verzekeraar, zo stellen de behandelaren van PsyQ tegen het NRC.

PsyQ

Een aantal behandelaren van PsyQ is het niet eens met deze werkwijze. Cliënten moeten voor het intakegesprek eigen risico betalen en in het gesprek persoonlijke problematiek uitleggen. Het is beter om de cliënten vooraf duidelijk te melden dat ze dat ze geen hulp krijgen. Dat is niet mogelijk vanwege een te lange wachtlijst.
Volgens moederorganisatie Parnassia zit de organisatie momenteel middenin een grote verandering. Bestuursvoorzitter Stephan Valk van Parnassia ontkent tegenover het NRC dat cliënten ‘declaratiegedreven’ een uitnodiging krijgen, zonder dat er ruimte is om hen te behandelen.

Directeur Annet Spijker van PsyQ tegen NRC: ”Het is een lastige transitie in een lastige tijd, we wilden een sneller antwoord voor complexe patiënten aanbieden. Dat vergt van behandelaren wel een andere mindset.”

Bron: NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/02/psyq-nodigt-patienten-uit-voor-wie-geen-plek-is-a4049731) / AD (https://www.ad.nl/den-haag/psyq-beeindigt-met-stopwatch-in-een-klap-trajecten-die-zorgpolis-niet-vergoedt~a087747f6/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachtlijst 4 wachtlijst 4

Reacties
Reactie: (Anastasia Peridis )
10-7-2021, 08:44
Dan hebben we nog de mega lange wachtlijsten, ben je eindelijk na zes maanden aan de beurt voor een intakegesprek, krijg je te horen dat je als nog weer op een wachtlijst moet voor diagnostiek, dan na de diagnose, vervolgens weer op een wachtlijst, inmiddels heb je je eerste rekening binnen gekregen, absurde hoge bedragen waar je u tegen zegt, Dan vlak voor je behandeling krijg je te horen , dat je je behandeling krijgt van een case manager, omdat de psychologen het te druk hebben,. Nou vraag ik je toch,. Waar zijn jullie mee bezig,, de nieuwe Ggz , is in mijn optiek er niet beter op geworden, persoonlijk kon kan ik niet tegen dit systeem vanwege de grote onduidelijkheden , je denkt aan de beurt te zijn, maar vervolgens hop je van de ene naar de andere wachtlijst . Heel triest ,. Vooral voor cliënten die niet tegen dezen druk kunnen,, ????

Reactie: (Anastasia Peridis )
10-7-2021, 08:27
Is niet alleen bij Psyq, maak het zelf nu mee bij de Ggz Nhn, sta een jaar ingeschreven, dus niet eens een jaar in behandeling, maar ingeschreven, Wordt er met klem aan mij verzocht, Om steeds doelen te stellen, anders schrijven wij je uit, ik zei geen probleem, dus een lijstje gemaakt, Wordt er nu al na twee doelen van de acht behaald te hebben, weer met enige klem, verzocht , om weer andere doelen aan te geven, ik dacht op een gegeven moment, bekijk het dan maar , als het zo moet met deze druk die op mij word gelegd , hoeft het voor mij niet meer,.