Stichting Topklinische GGz wil meer aandacht in Den Haag

De Stichting Topklinische GGz wil met een openbare brief (https://www.topggz.nl/sites/default/files/files/attachment/Brief%20TOPGGz%20aan%20informateur%20150621%20-%20definitief.pdf) aan informateur Mariëtte Hamer het belang van topreferente ggz meer op de kaart krijgen in politiek Den Haag.
In de openbare brief vraagt TOPGGz aandacht voor het werk van de 50 TOPGGz afdelingen in Nederland, voor en met patiënten die kampen met zeer complexe psychische zorgvragen.
Volgens de stichting is het nodig om een structurele financieringsregeling in het leven te roepen om de zogenoemde topreferente zorg stevig te verankeren.

”Met alle uitdagingen waar de ggz momenteel voor staat is de structurele financiering van topreferente ggz één van de oplossingen die eenvoudig, uitvoerbaar en effectief is en op groot draagvlak in het veld kan rekenen”, schrijft de stichting in een persbericht.

Doorbraken voor patiënten met (hoog)complexe zorgbehoefte

Patiënten met complexe psychische stoornissen die vastlopen in hun behandeling in de reguliere ggz, kunnen door hun eigen behandelaar worden verwezen naar TOPGGz-afdelingen. De stichting claimt dat behandelteams in veel gevallen in de topreferente zorg samen met de patiënt een nieuw perspectief op herstel kunnen creëren, door innovatieve behandelingen in te zetten en de meest recente wetenschappelijke inzichten toe te passen. En buiten de gebaande paden te treden als dat nodig is voor de patiënt.

Geografische spreiding

Onlangs kende de stichting het TOPGGz-keurmerk het keurmerk toe aan het Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN). Het was het de 50ste keer dat het keurmerk werd toegekend. Deze week werd ook bekend dat ook Sarr Autisme Rotterdam (http://www.sarr.nl/), een afdeling gespecialiseerd in complexe psychodiagnostiek en behandeling van autisme spectrumstoornis bij jeugd en volwassenen, het keurmerk voor de komende vier jaar mag dragen.

De  toename van het aantal TOPGGz-afdelingen in Nederland bewijst volgens de stichting het stijgende draagvlak in het veld: ”De kwaliteit, innovatie en doelmatigheid van de ggz wordt op deze manier steeds verder verbeterd. Met meer topreferente afdelingen worden bovendien steeds meer lacunes in de geestelijke gezondheidszorg opgevuld en wordt een steeds betere geografische spreiding gerealiseerd.”
Ook zou de politieke aandacht toenemen.

Op dit moment is slechts een kleine 3% van alle patiënten die in behandeling is in de ggz in zorg bij een TOPGGz afdeling, terwijl de stichting schat dat minstens 5% een hoog-specialistische zorgbehoefte heeft.
 

TOPGGz-keurmerk: naast kwaliteit moet er ook geld zijn

TOPGGz kent het keurmerk toe aan afdelingen die kunnen aantonen dat zij zeer gespecialiseerde patiëntenzorg combineren met het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek en structurele kennisoverdracht. Deze expertisecentra bieden volgens de stichting een nieuw perspectief op herstel voor patiënten met ernstige, complexe en/of zeldzame aandoeningen, die onvoldoende resultaat hebben van een behandeling in de specialistische (tweedelijns) geestelijke gezondheidszorg. Aan toekenning van het keurmerk gaat een zeer uitgebreide procedure vooraf, waarin de afdeling door een onafhankelijke, landelijke visitatiecommissie wordt getoetst op strenge criteria.

Het verkrijgen van het keurmerk is overigens niet voor iedereen weggelegd, naast de benodigde kwaliteit moet er ook financiële draagkracht zijn: afhankelijk van het soort afdeling lopen de kosten van visitatie, samen met de contributie en de entreekosten op tot enkele tienduizenden euro’s.

Bron: Persberichten Stichting Topklinische GGz en Parnassia Groep

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Topggz2 Topggz2