Hoe draag je bij aan destigmatisering? Handvatten voor hulpverleners

Steeds meer ggz-professionals willen met destigmatisering aan de slag, maar waar begin je en hoe weet je wat goed werkt? Uit onderzoek van het Trimbos-instituut (2019) blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde hulpverleners behoefte heeft aan concrete ondersteuning bij destigmatiserend werken. Ze willen graag tips en adviezen.

Destigmatiserend werken valt niet samen te vatten in vaste protocollen of methodes. Het gaat om maatwerk per individu. Wel zijn er zinvolle adviezen en tips te geven. Dat is wat Samen Sterk Zonder Stigma doet in de ’handvatten voor hulpverleners’. De tips en adviezen zijn gebaseerd op onderzoek, ervaringen én de ervaringen van de ambassadeurs van Samen Sterk Zonder Stigma. In het document hebben de makers een aantal nuttige handvatten voor ggz-hulpverleners gebundeld. Daarbij vind je steeds voorbeelden en links naar literatuur, filmpjes en tools.

De handvatten zijn ingedeeld in 5 thema’s. Deze staan symbool voor de weg die je cliënt binnen de ggz aflegt:

1. intake
Onder andere: Niet zeggen dat je als hulpverlener niet stigmatiseert. Wel erkennen dat iedereen vooroordelen heeft en dat meenemen in de dingen die je denkt, ziet en zegt tijdens de intake.

2. diagnose
Onder andere: Wees kritisch en durf terug te komen op een eerder gemaakte diagnose en de daarbij behorende beslissingen

3. behandeling

Onder andere: Spreek geregeld over (zelf)stigma met je cliënt. Stel voor om het op te nemen als onderdeel van het behandel- of begeleidingsplan.

4. communicatie met je cliënt
Onder andere: Een betere, herstelondersteunende ggz begint bij respectvolle, herstelondersteunende taal. Ga je anders praten, dan ga je anders denken.

5. reflectie

Onder andere: Wees je er bewust van dat alle mensen stigmatiseren, ook binnen de ggz, en gebruik dit bewustzijn in de reflectie op je werk.

Het hele document Handvatten voor hulpverleners is hier te downloaden (https://www.samensterkzonderstigma.nl/assets/deze-link-14.pdf). 

Bron: Samen Sterk Zonder Stigma (https://www.samensterkzonderstigma.nl/handvatten-voor-hulpverleners/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Stigma 2 Stigma 2