'Appeltjes van Oranje' naar Ixta Noa, Saba en zelfregiecentra

De ’Appeltjes van Oranje’, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds stond dit jaar in het teken van mentale kracht. De prijs, een door Prinses Beatrix gemaakt bronzen beeldje en een bedrag van €15.000,-. werd uitgereikt aan Ixta Noa, Zelfregiecentra van Vriendendiensten en Expertise Center Education Care Saba. De organisaties, die zich inzetten voor psychisch kwetsbare mensen kregen gisteren op Paleis Noordeinde de prijzen uit handen van Koningin Máxima. 

’Appeltjes van Oranje’ is dé prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. Ieder jaar reikt Koningin Máxima deze prijs uit op Paleis Noordeinde.

Ixta Noa

Ixta Noa verandert jezelf. Dat is het motto van de stichting die mensen met een psychische kwetsbaarheid ondersteunt. Bij Ixta Noa zetten ervaringsdeskundige vrijwilligers na een intern opleidingstraject hun eigen ervaring in als kracht. “Zij begeleiden de deelnemers die zo zelf en met elkaar stappen zetten in herstel en meedoen, volgens het principe van halen, brengen en doorgeven.

Uitgangspunt is dat er (weer) verbinding ontstaat met anderen, dat je van betekenis bent voor je omgeving en meedoet als volwaardig lid van de samenleving. “Ixta Noa heeft een werkwijze en omgeving gecreëerd waarin iedereen ertoe doet, iedereen meedoet en iedereen vanuit zijn of haar rol een bijdrage levert aan zingeving en herstel.” Inmiddels zetten de vrijwilligers van Ixta Noa zich al 25 jaar in om anderen te helpen in hun weg naar herstel.

Expertise Center Education Care Saba

Op Saba helpt de Expertise Center Education Care Saba kinderen met een beperking en hun ouders. Deze kinderen hebben het de laatste jaren extra moeilijk na orkaan Irma, die het eiland in 2017 trof, en de coronacrisis die het eiland afsloot.

”Dit betekent zo veel”, zegt een van de leden tijdens het dankwoord via videoverbinding. ”Er heerst soms nog een taboe op mentale problemen. Met deze prijs hopen we nog meer te laten zien dat het oké is om hulp te zoeken wanneer je het nodig hebt.”

Zelfregiecentrum Deventer en Zelfregiecentrum Raalte

Met het Zelfregiecentrum Deventer en Zelfregiecentrum Raalte biedt Vriendendiensten een veilige plek aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. Alles draait hier om sociale en maatschappelijke participatie. Daardoor wordt persoonlijk en maatschappelijk herstel gestimuleerd. Bezoekers, onder andere ook buurtbewoners, zijn zelf verantwoordelijk voor het runnen van deze twee centra, met ondersteuning van betaalde coördinatoren.

Met en voor elkaar
Belangrijke kernwaarden zijn gelijkwaardigheid, vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Er wordt rekening gehouden met de verschillende achtergronden en mogelijkheden van mensen. Door de vele werkzaamheden, activiteiten en (herstel)cursussen is er veel onderling (lotgenoten)contact. Dat maakt het opbouwen van een eigen netwerk en vangnet weer mogelijk. Hier zijn mensen er met en voor elkaar.

 

Andere genomineerden

Na de landelijke online finaledag op 28 januari maakten twaalf organisaties nog kans op een Appeltje van Oranje. Dit waren de overige genomineerden:
* Realcovery inloophuis - Stichting Realcovery inloophuis, Weerselo
* Positive Sisters and Brothers - Stichting Shiva, Amsterdam
* Suïcide Preventie Centrum - Stichting Herstelproces, Zuidveen
* Zelfregie ook voor naasten - Stichting Zelfregieteam Borne
* Tiel en Culemborg herstelt - Rivierenland herstelt, Culemborg
* Mailmaatjes - Stichting Zelfbeschadiging, Utrecht
* De Waterheuvel - Stichting de Waterheuvel, Amsterdam
* @Ease - Stichting @Ease, Maastricht
* Equine - Stichting Equine Curaçao

Bron: Oranjefonds (https://www.oranjefonds.nl/appeltjes-van-oranje)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

appeltje appeltje