Herstel na langdurige psychotische aandoening wel degelijk mogelijk

Zo’n veertig procent van de patiënten met langdurige psychotische aandoeningen zoals schizofrenie, herstelt tegen de maatschappelijke verwachting in behoorlijk goed. Dat schrijft Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/langdurig-psychotische-patienten-kunnen-wel-degelijk-herstellen~b2f648bf/), dat zich daarbij baseert op Nederlands onderzoek dat afgelopen maand werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The British Journal of Psychiatry (https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/clinical-societal-and-personal-recovery-in-schizophrenia-spectrum-disorders-across-time-states-and-annual-transitions/3B3DE05AECB4873E504D5F756990FE33).

De studie is volgens de onderzoekers een wereldwijde primeur, omdat niet eerder zo’n grote groep patiënten (2327 mensen die in behandeling zijn bij vier ggz-instellingen in Noord-Nederland) zo lang werden gevolgd: elf jaar in totaal, zowel als het gaat om symptomatisch als persoonlijk en maatschappelijk herstel.

De resultaten gaan tegen de verwachtingen van de meeste mensen in, óók van behandelaars. ”ik zal niet ontkennen dat er hulpverleners zijn die verbaasd zullen over dit herstelpercentage”, zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, in het artikel. 

Voor het hele artikel: Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/langdurig-psychotische-patienten-kunnen-wel-degelijk-herstellen~b2f648bf/)

Lees ook:

* ’We krijgen je er wel uit, hoor! (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3879188/nieuws/we_krijgen_je_er_wel_uit_hoor.html?page=1)’

* Vertel ik het wel of vertel ik het niet (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3869730/nieuws/vertel_ik_het_wel_of_vertel_ik_het_niet.html?page=1)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verward verward