Een virtuele coach die je internetbehandeling begeleidt: Moodbuster Lite

Simon Provoost bestudeerde of menselijke begeleiding bij internetbehandelingen van depressie geautomatiseerd kan worden met Embodied Conversational Agents. Deze computerprogramma’s, die met behulp van een virtuele belichaming op een menselijke wijze kunnen communiceren, hebben mogelijk eenzelfde effect als menselijke begeleiding, maar zijn daarentegen altijd beschikbaar. Provoosts onderzoekresultaten vormden uiteindelijk de basis voor de ontwikkeling van Moodbuster Lite (https://www.moodbuster.science/): een internetbehandeling voor het verbeteren van stemming waarin gebruikers automatisch worden bijgestaan door een virtuele coach. 

Internetbehandelingen

Internetbehandelingen zijn binnen de steeds zwaarder belaste psychische zorg een belangrijk alternatief voor face-to-face behandelingen. Provoost: “Menselijke begeleiding is hierbij een belangrijke component. Enerzijds gaat begeleiding samen met hogere effectiviteit en therapietrouw, maar anderzijds is die kostbaar en niet altijd voorhanden. Mijn onderzoek draagt bij aan het overbruggen van dit verschil door het automatiseren van menselijke begeleiding.”


Verhogen therapietrouw

Behandelingen voor depressie worden steeds meer online aangeboden met doorgaans goede resultaten. Deze behandelingen, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, blijken het meest effectief wanneer ze gepaard gaan met een vorm van menselijke begeleiding. Zulke begeleiding lijkt bovendien te helpen om therapietrouw te verhogen, wat betekent dat mensen beter in staat zijn een behandeling goed te volgen en af te ronden. Provoost: “Met Moodbuster Lite zal in vervolgonderzoek gekeken worden of deze vorm van automatische begeleiding kan bijdragen aan het verhogen van de therapietrouw van gebruikers en de uiteindelijk effectiviteit van online cognitieve gedragstherapie.” 

Simon Provoost promoveert dinsdag 1 juni op zijn onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

eHealth 3 eHealth 3