Media mogen wat nuchterder berichten over psychose

In de krant, op radio en televisie, en op sociale media gaat het regelmatig over mensen met een psychose of psychosegevoeligheid. De belangenorganisaties Anoiksis, Samen Sterk zonder Stigma, PlusMinus, PsychoseNet en Mind Ypsilon wilden weten wat de mensen die het aangaat zélf van die berichtgeving vinden. Dat is ze gevraagd in een eenvoudige enquête met een zo open mogelijke vraagstelling.

Ruim 400 mensen namen de moeite om de enquête in te vullen, onder wie ruim 150 mensen die zelf gevoelig zijn voor psychose. De belangrijkste uitkomsten: mensen met psychosegevoeligheid voelen zich in de media vooral neergezet als overlastgevend, gevaarlijk of ernstig hulpbehoevend. In de media ontbreekt nuchterheid.

De andere kant van het verhaal wordt maar mondjesmaat verteld: dat een crisis meestal tijdelijk is, dat een zinvol leven eerder regel dan uitzondering is, dat maar een kleine minderheid van mensen met psychosegevoeligheid ooit overlast geeft of geweld pleegt. Veel respondenten geven bruikbare tips of suggesties voor betere berichtgeving rond psychose. Op basis van dit onderzoek gaan de vijf belangenorganisaties hier de komende tijd mee aan de slag: er komt een ‘handreiking omgaan met de media’ voor mensen met psychosegevoeligheid, een mediatraining voor ervaringsdeskundigen en de organisaties willen graag in gesprek met journalisten en andere vertegenwoordigers van de media over hun bevindingen.

De enquête

In totaal hebben 438 mensen de online enquête ingevuld, tussen half december 2020 en eind januari 2021. Van hen zijn 156 zelf gevoelig voor psychose, 248 kennen iemand in hun directe omgeving en 91 werken beroepsmatig met mensen met psychosegevoeligheid. Je kon meerdere antwoorden aanvinken.

Van de respondenten ziet 32% vaak of heel vaak nieuwsberichten of verhalen in de media, waarin mensen met een psychose of psychosegevoeligheid voorkomen. Van de respondenten ziet 60% zulke berichten soms en 8% nooit of bijna nooit. De NOS (journaal, app of website) is met afstand (84%) de voornaamste nieuwsbron. NPO Radio 1, Nu.nl en de Volkskrant (elk 28%) volgen op gepaste afstand. Verder werden onder andere genoemd: regionale dagbladen (samen 24%), RTL Nieuws (21%), NRC (20%), Algemeen Dagblad (19%)en Facebook (18%). Relatief weinig genoemd werden: regionale omroepen (samen 10%), Twitter (8%), Hart van Nederland (8%) en de Telegraaf (7%).
Op de vraag naar je nieuwsbronnen kon je meerdere antwoorden geven.

Bron: Samen Sterk zonder Stigma (https://www.samensterkzonderstigma.nl/assets/20210520-Uitkomsten-enquete-berichtgeving-psychose.pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

depressie 5 depressie 5