'Slachtoffers van psychisch geweld blijven vaak berooid achter'

Vijf webinars als benefietactie voor slachtoffers van psychisch geweld

 

Psychisch geweld sneller stoppen én slachtoffers passende hulp bieden. Dat is voor hulpverlener Kirsten Regtop de reden om eind juni een heuse benefietactie op touw te zetten. Met de opbrengst van vijf online masterclasses - gegeven door allerlei (ervarings-)deskundigen op het gebied van huiselijk geweld - hoopt ze zoveel mogelijk slachtoffers van huiselijk geweld een nieuwe start te geven.

“De kinderen van Ruinerwold. Of Humeyra, dat meisje dat op school werd doodgeschoten door haar ex-vriend”, begint Regtop haar verhaal. “Vanuit de media kennen we allemaal wel die verschrikkelijke verhalen over huiselijk geweld. Maar wist je dat er elke tien dagen een vrouw wordt doodgeschoten door haar (ex-)partner, kind of stalker? Het is dus niet zo’n ver-van-je-bedshow als veel mensen denken. En vaak gaat aan zo’n moord een periode van psychisch geweld vooraf, waarin slachtoffers worden bedreigd, vernederd of geïntimideerd. Dat psychisch geweld moét eerder stoppen.”

 

Niet geloofd

Regtop weet waar ze over praat. Jarenlang werkte ze als hulpverlener in Utrecht, waar ze wekelijks meldingen van huiselijk geweld op haar bordje kreeg. Inmiddels traint ze via haar eigen bedrijf professionals in de aanpak van huiselijk geweld. “Vaak is het voor slachtoffers heel moeilijk om zelf hulp te zoeken”, legt Regtop uit. “Helemaal als het gaat om psychisch geweld. Er is tenslotte geen fysiek bewijs. Als slachtoffers eenmaal toch de stap hebben gezet om hulp te zoeken, worden ze vaak niet geloofd.”

 

Betere scholing

Door lokale hulpverleners en zorgmedewerkers beter toe te rusten op het gebied van het signaleren en in actie komen bij huiselijk geweld, kan er eerder ingegrepen worden, redeneert Regtop. “Toen ik in 2008 voor het eerst in aanraking kwam met huiselijk geweld, voelde ik me zó onbekwaam”, herinnert ze zich. “Daarom is het echt belangrijk dat mensen die letterlijk achter de voordeur bij iemand komen, weten wat ze moeten doen en hoé ze dat moeten doen.”

 

Masterclasses

Om hen die handvatten mee te geven, organiseert Regtop in de vierde week van juni een heuse benefietweek, waarin allerlei (ervarings-)deskundigen online masterclasses (http://kirstenregtop.com/benefiet) geven op het gebied van huiselijk geweld. “Die masterclasses zijn vooral bedoeld voor lokale hulpverleners en mensen in de zorg”, vertelt ze. Ook niet-hulpverleners kunnen hun steentje bijdragen: bedrijven of particulieren kunnen de benefietactie sponsoren, bijvoorbeeld in ruil voor naamsvermelding. De opbrengst van de benefietactie komt ten goede aan stichting het Verdwenen Zelf. Zij bieden hulp aan slachtoffers van psychisch geweld binnen gezinsrelaties.

 

Feestje

Dat de benefietweek uitgerekend in juni plaatsvindt, is overigens geen toeval. “Op mijn website (http://kirstenregtop.com) blog ik al jaren over de aanpak van huiselijk geweld. In juni komt mijn 200e blog uit. Ook bestaat mijn bedrijf dit jaar vijf jaar. Maar in plaats van de champagne te ontkurken of slingers op te hangen, kies ik voor deze benefietactie.

Slachtoffers van psychisch geweld blijven vaak berooid achter. Voor mij zou het een feestje zijn als we zoveel mogelijk slachtoffers kunnen helpen bij het maken van een nieuwe start.”

Bron: Persbericht

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

depressie glashelder 2 depressie glashelder 2