Lentis moet noodopvang in Winschoten sluiten vanwege personeelstekort

De noodopvang van psychiatrisch patiënten bij Lentis in Winschoten gaat dicht. De GGZ-instelling kampt met grote personeelstekorten. Die zijn zo hoog opgelopen dat Lentis drastische maatregelen neemt. Dat schrijft RTV-Noord.

Patiënten uit heel Groningen met acute psychiatrische problemen voortaan naar de kliniek in de stad Groningen. Alleen de reguliere psychiatrische zorg bij Lentis in Winschoten blijft overeind.De sluiting van de kliniek in Winschoten is op dit moment nog tijdelijk, maar bestuurder Arien Storm sluit niet uit dat de noodopvang in Winschoten nooit meer terugkeert.

Personeelsproblemen

Lentis kampt al langer met personeelsproblemen op beide locaties. De locatie in Winschoten heeft voornamelijk een tekort aan verpleegkundigen, in Groningen zijn problemen met het rondkrijgen van de roosters van de behandelaars.

Er zijn meerdere redenen voor de personeelstekorten, vertelt Storm tegen RTV-Noord: ‘Het is hele specialistische zorg, dus het is sowieso erg moeilijk om personeel te vinden. Daardoor heeft het personeel al langere tijd op de toppen van haar kunnen gefunctioneerd, maar dat leidt nu tot overbelasting. Daar komt bij dat sommige personeelsleden lichamelijk ziek zijn. En de laatste zet was een corona-uitbraak op de locatie in Winschoten vorige maand.’

Door die uitbraak is het besluit om te sluiten in een stroomversnelling geraakt. De plannen voor samenvoegen met Groningen lagen er al, maar door die uitbraak en de nasleep daarvan had Lentis geen keus: de roosters waren simpelweg niet meer rond te krijgen. Patiënten vertellen aan RTV Noord dat deze maand 86 diensten in Winschoten niet zijn ingevuld. Storm bevestigt dat het invullen van diensten in Winschoten ‘echt een heel groot probleem is’.

Volgens Storm telt de noodopvang in Groningen 45 bedden. ”Dat is genoeg, er is hard aan de kwaliteit van zorg bij ons gewerkt. Daardoor verblijven mensen minder lang bij ons. Er wordt ook sneller geschakeld naar ambulante zorg.’

Het is nog even de vraag hoe de noodopvang bij Lentis er in de toekomst uit gaat zien. De locatie in Winschoten sluit in elk geval tijdelijk haar deuren. In de zomer wordt geëvalueerd hoe dat bevalt. Storm: ‘Het kan zijn dat die locatie weer open gaat, maar in dit stadium is dat een heel moeilijk haalbare kaart.’

 

Bron: RTV-Noord / Marco Grimmon (https://www.rtvnoord.nl/nieuws/818502/Personeelstekort-bij-Lentis-noodopvang-Winschoten-sluit-deuren)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

lentis lentis