GGZ inGeest start met korte, intensieve behandeling van PTSS

GGZ inGeest start op 31 mei in de kliniek in Amstelveen met een intensieve vijfdaagse behandeling van posttraumatische-stressstoornis (PTSS-5) voor mensen vanaf 18 jaar die lijden aan PTSS of complexe PTSS. De intensieve behandeling moet in korte tijd herbelevingen, nachtmerries en andere PTSS symptomen verminderen. 

Een posttraumatische-stressstoornis is een lange, heftige stressreactie op een schokkende  gebeurtenis: een trauma. Je krijgt last van constante stress, herbelevingen, voelt je extra waakzaam en je krijgt allerlei lichamelijke klachten. Je voelt je snel bedreigd en trekt je terug. Je verliest grip op je dagelijkse leven. 


De behandeling

Het doel van de behandeling is het in korte tijd verminderen van PTSS symptomen. “PTSS-5 is een innovatief behandelaanbod”, legt Jasmijn Geerlings klinisch psycholoog in opleiding bij GGZ inGeest uit. “Het is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen voor behandeling van posttraumatische-stressstoornis. We combineren twee goed onderzochte en effectief gebleken behandelmethoden voor PTSS: exposure-therapie en EMDR. Daar voegen we traumagericht sporten en psycho-educatie aan toe. Voor PTSS-5 worden patiënten vijf dagen opgenomen, zodat we ze efficiënter en sneller kunnen behandelen. We gaan uit van de eigen kracht en inzet van de patiënt; als behandelaar staan we naast hen om ze te helpen en te faciliteren in hun herstelproces. We streven ernaar zes patiënten per week te behandelen, dus PTSS-5 draagt ook bij aan verkorting van de wachtlijsten.” Onderzoek laat zien dat 75% van de mensen die een intensieve traumabehandeling volgt, niet meer voldoet aan de DSM-5 criteria van een PTSS.


Onderzoek

Hein van Marle, psychiater-onderzoeker bij GGZ inGeest, houdt zich bezig met het onderzoek dat is gekoppeld aan PTSS-5. Van Marle: “Ik doe onderzoek naar de relatie tussen trauma en slaap. Slaap is essentieel voor het emotioneel geheugen en de verwerking van trauma. Deze kortdurende opname biedt de mogelijkheid om heel nauwkeurig te onderzoeken wat de rol is van slaap tijdens de behandeling van trauma. Mensen die mee willen doen, dragen elke nacht een hoofdband met een klein EEG-apparaatje waarmee we de hersengolven meten. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken of het behandelresultaat van overdag versterkt wordt door een goede nacht slaap, of andersom teniet gedaan wordt door slecht of oppervlakkig slapen.“

Bron: Persbericht GGZ InGeest

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

trauma trauma

Reacties
Reactie: (Yaquelin )
3-2-2023, 11:26
Beste meneer en mevrouw, Ik ben benieuwd of jullie mij kunnen helpen om wat van paniek aanvallen af te komen.Ik heb al enkele jaren de diagnose PTSS gekregen.In het dagelijks leven kom of ervaar ik nog veel schommelingen. De huisarts heeft moeite om iets passend te vinden voor mij.Daarom zoek ik ook maar wat rond. Hoop voor nu dat ik genoeg informatie heb doorgegeven. Met vriendelijke groet van Yaquelin Sabogal

Reactie: (Michael Flokstra)
25-5-2021, 19:26
Ik weet niet of er ook gradaties aanbod komen van PTSS, want ik vind het erg moeilijk te geloven dat iedere patiënt geholpen is met deze zéér kortdurende manier van behandelen. Ik vind dat dit artikel hierin tekort schiet met enige uitgebreidere vorm van uitleg. PTSS staat erom bekend vanuit de wetenschap en onderzoek door o.a. kopstukken zoals Janine Fisher en Nederlander professor Bessel van der Kolk, dat het veelal ook wel maatwerk is, waarin men eerder jaren bezig is het een plaats te geven en zodoende weer kunnen functioneren, veelal ook gecombineerd met medicatie. Ik vind dan 5 dagen ook zeer ongeloofwaardig.

Reactie: (Sander Nooy)
16-5-2021, 09:48
Graag de nieuwsbrief