Uitbuitingsproblematiek bij psychische, verstandelijke of sociale kwetsbaarheid

(Adv.)

Online congres op 15 september 2021 (https://www.congresburo.com/aanbod/333/uitbuitingsproblematiek.html#a_aid=GGzTotaal&a_bid=e932ad81)

 

Veel mensen met een psychische, verstandelijke of sociale kwetsbaarheid lopen het risico op uitbuiting.

In de hulpverlening en het onderwijs kom je met regelmaat (jonge) mensen tegen die een verhoogd risico lopen dat anderen op de één of andere manier misbruik van ze maken. Niet zelden worden mensen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking, armoedeproblemen, een verslaving, psychische- of opvoedingsproblemen voor het karretje van anderen gespannen. Om drugs te dealen. Om voor veel te weinig geld werk te werken. Als huissloofje van een partner met slechte bedoelingen. Als ”katvanger” op wiens naam telefoonrekeningen en abonnementen worden afgesloten die nooit betaald worden. Als pion van radicale organisaties. Financiële uitbuiting (soms ook door professionals) komt eveneens voor, net als seksuele uitbuiting.

Deze mensen zijn onder andere kwetsbaar omdat ze het geld vaak hard nodig hebben, erbij willen horen, voor vol aangezien willen worden en net als alle andere mensen erkenning en vriendschap willen ervaren.

Hoe signaleer je als professional die iemand risico loopt om uitgebuit te worden? Wat zijn de tekenen van uitbuiting die al aan de gang is? Hoe ga je het gesprek erover aan? Hoe voorkom je uitbuiting? Hoe help je iemand om zich aan een uitbuitingsrelatie te ontworstelen? En hoe ondersteun je mensen met een LVB? Of mensen die vanwege hun migratiegeschiedenis hun rechten en het Nederlandse (zorg)systeem niet begrijpen?

Op deze en andere vragen geven sprekers uit wetenschap en praktijk hun antwoorden.

Voor wie?

Dit online congres (https://www.congresburo.com/aanbod/333/uitbuitingsproblematiek.html#a_aid=GGzTotaal&a_bid=e932ad81) is bedoeld als bij- en nascholing voor hbo- en academisch opgeleide professionals die binnen de hulpverlening of het onderwijs werken. Denk daarbij aan psychologen, orthopedagogen, leerkrachten, jeugdzorgwerkers, (school)maatschappelijk werkers, (jeugd)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, remedial teachers, zorgcoördinatoren en pedagogisch begeleiders. 


Sprekers

* Prof. Dr. Frans Koenraadt: Een kwetsbaar verlangen onder jongeren

* Prof. Dr. Conny Rijken: Mensenhandel en seksuele uitbuiting in Nederland.

* Dr. Fabiënne Naber: De beïnvloedbaarheid van het het jeugdige brein

* Dr. Mr. Sheila Adjiembaks: Resistance to crime

* Prof. Dr. Xavier Moonen: Mensenhandel van kinderen en jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking

* Jennet Ahbouk MSc.: Hulpverlening aan geradicaliseerde jongere

* Jacqueline Kleijer: De rol van internet én sociale media in de uitbuiting van jongeren

* Dr. Guido van de Luitgaarden: Moderator


Overig

* De prijs voor deelname aan deze dag is € 270,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 14 mei 2021 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW). Inclusief bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten.

* Accreditatie is aangevraagd bij FGzPT; Kwalieitsregister V&VN; SKJ; Registerplein; Register Vaktherapie; Verpleegkundig Specialistenregister; NIP K&J / NVO-OG; LV POH-GGZ.

Voor meer informatie en om in te schrijven, ga naar www.congresburo.com (https://www.congresburo.com/aanbod/333/uitbuitingsproblematiek.html#a_aid=GGzTotaal&a_bid=e932ad81)

uitbuiting uitbuiting