Voorlopig geen verplichte inschrijving in register voor POH-GGZ

Huisartsenpartijen, LHV, NHG, InEen en Psyhag (kaderhuisartsen ggz) constateren dat het helaas nog niet lukt om een onafhankelijk POH-GGZ register te lanceren. De bedoeling was dat het register van start zou gaan op 1 juni 2021. Helaas stokt het proces: er is onduidelijkheid over het beheer van het register, waardoor de onafhankelijkheid nog niet is gegarandeerd. Dat schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) (https://www.lhv.nl/actueel/nieuws/poh-ggz-register-niet-verplicht-1-juni-2021) op haar website.

Door alle partijen gedragen kwaliteitscriteria

De LHV: ”Wat ons betreft kan er geen sprake zijn van een verplichte inschrijving in een register per 1 juni 2021, zolang er geen onafhankelijk register met een passende beheerstructuur bestaat. Het nieuwe register moet onafhankelijk zijn en gebaseerd op het functie- en competentieprofiel POH-GGZ. Ook vinden we een goede overgangsregeling van het grootste belang.

Uiteraard willen we als huisartsenorganisaties graag dat de kwaliteit van de POH-GGZ goed wordt geborgd en een onafhankelijk register kan daarbij ondersteunend zijn. We vinden het belangrijk dat ook zorgverzekeraars bij de financiering van de POH-GGZ uitgaan van door alle partijen gedragen kwaliteitscriteria. We zijn daarom in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland om te kijken op basis van welke criteria de kwaliteit van de POH-GGZ geborgd kan worden tot er een nieuw register is.”


Discussie over de onafhankelijkheid van het register en het beheer

Het NIP had al eerder gemeld (https://www.psynip.nl/actueel/nieuws/2021/kwaliteitsregister-voor-poh-ggz-en-verwarring-over-verplichte-inschrijving/) dat er wel een functieprofiel is opgesteld voor de POH-GGZ. Dat beschrijft de inhoud van de werkzaamheden van de POH-GGZ, de taakverdeling en de samenwerking, het functieniveau en de noodzakelijk geachte scholing en beroepspraktijkervaring. Ook is er een competentieprofiel, dat beschrijft waaraan een POH-GGZ moet voldoen om vakbekwaam te zijn.

In maart 2020 zijn er Inhoudelijke eisen aan het Kwaliteitsregister ‘Praktijkondersteuner huisarts GGZ’ vastgesteld. Een kwaliteitsregister heeft tot doel deskundigheid van een bepaalde beroepsgroep of een bepaalde groep professionals, in dit geval de POH-GGZ, op een transparante wijze te borgen overeenkomstig breed gedragen normen zoals die door relevante partijen zijn opgesteld.

Over het functieprofiel, het competentieprofiel en de inhoudelijke eisen voor het kwaliteitsregister is door een groot aantal partijen overeenstemming bereikt. Alle partijen zijn vóór een onafhankelijk register vanwege de instroom vanuit meerdere opleidingen, maar tegen een verplichte inschrijving voor haar leden. De discussie over de onafhankelijkheid van het register en het beheer loopt nog en dat is de reden dat de start van het register op 1 juni niet mogelijk is.

Bron: LHV (https://www.lhv.nl/actueel/nieuws/poh-ggz-register-niet-verplicht-1-juni-2021); NIP (https://www.psynip.nl/actueel/nieuws/2021/kwaliteitsregister-voor-poh-ggz-en-verwarring-over-verplichte-inschrijving/)

Lees ook: Verplicht kwaliteitsregister en nieuw functieprofiel voor poh-ggz (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3763269/nieuws/verplicht_kwaliteitsregister_en_nieuw_functieprofiel_voor_poh-ggz.html?page=4)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

psychiater psychiater

Reacties
Reactie: (Harry)
3-5-2021, 18:33
Voor nu zeer terecht. Ik heb me aangemeld, maar is ondoorzichtig. Ik krijg verzoek voor meer informatie toe verstrekken, en vervolgens een afwijzing. Ik zou onvoldoende werkzaamheden als pohggz verrichten. Werk 20 uur/week zodanig. Als dat niet goed geregeld is, terecht uitstel, wellicht afstel.