Blokhuis ontkent dat jongeren van Hoenderloo Groep geen passende plek hebben gekregen

”Alle jongeren die behandeld werden bij de Hoenderloo Groep hebben een passende plek gekregen.” Dat schrijft Staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Kamer. Hij ontkent daarmee de berichten waarmee EenVandaag vorige maand naar buiten kwam (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3864028/nieuws/lang_niet_alle_jongeren_van_de_hoenderloo_groep_hebben_na_de_sluiting_een_passende_en_duurzame_vervolgplek_gevonden.html?page=1), dat lang niet alle jongeren van De Hoenderloo Groep goed terecht zijn gekomen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Staatssecretaris Blokhuis schrijft in zijn Kamerbrief:

”Voor enkelen van de andere jongeren is in de maanden na de sluiting van De Hoenderloo Groep gebleken dat de vervolgplek niet passend (meer) was. Een kenmerk van de zorgvraag van de jongeren die in zorg waren bij De Hoenderloo Groep is dat deze complex is en ook grillig kan zijn. De zorgvraag, en daarmee ook de passendheid van een plek, kan veranderen in de loop van de tijd. Dat kwam vóór de sluiting ook bij De Hoenderloo Groep voor. Dit betekent niet dat deze jongeren alsnog tussen wal en schip zijn gevallen.

Pluryn heeft mij laten weten dat voor jongeren voor wie binnen Pluryn in de loop der tijd de plek niet passend bleek te zijn, een meer passende plek is gevonden. Overplaatsing kan ook aan de orde zijn wanneer een jongere bij een andere aanbieder dan Pluryn in zorg is gekomen, en daar op enig moment blijkt dat de nieuwe aanbieder niet (meer) aan de hulpvraag kan voldoen. Dit gebeurt in overleg met de huidige aanbieder, ouders/jongere, verwijzer en de verantwoordelijke regio. Waar nodig wordt dan maatwerk toegepast om de zorg te bieden die op dat moment nodig is voor de jongere.”

Bron, en voor de hele Kamerbrief: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2021/04/19/kamerbrief-over-laatste-stand-van-zaken-van-de-sluiting-van-de-hoenderloo-groep)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hoenderloo hoenderloo