”Op dit moment is er nog onvoldoende wetenschappelijke kennis over het afbouwen van antidepressiva.” Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) als reactie op de uitzending van Zembla gisteren (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3870250/nieuws/zembla_over_stoppen_met_antidepressiva.html?page=1), waarin gesteld wordt dat verzekeraars hun afspraken over het vergoeden van afbouwmedicatie niet nakomen.”
Op de website van ZN (https://www.zn.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=6142427136) schrijft de koepelorganisatie:
”Iedereen moet zorgvuldig, nauwkeurig en onder deskundige begeleiding antidepressiva kunnen afbouwen. We weten dat bij een klein deel van de verzekerden die willen afbouwen, dat niet zonder problemen gaat. Het is belangrijk dat zij dan contact opnemen met hun arts en apotheker; zij kunnen hen op de juiste manier begeleiden. Wanneer de arts of apotheker daarbij vaststelt dat vergoeding van afbouwmedicatie niet binnen de huidige richtlijnen valt, kan hij of zij een onderbouwde aanvraag voor alternatieve vergoeding indienen bij de zorgverzekeraar.
Ieder mens reageert verschillend op medicatie. Zo kunnen (persoonlijke) omstandigheden aanleiding zijn om het tempo van het afbouwen aan te passen. Op dit moment is er nog onvoldoende wetenschappelijke kennis over het afbouwen van antidepressiva. Koepels van huisartsen, apothekers, psychiaters en patiënten hebben in afwachting daarvan in 2018 gezamenlijke aanbevelingen opgesteld over hoe het afbouwen naar alle inzichten het beste vorm kan worden gegeven. Dat gaat meestal om een combinatie van persoonlijke begeleiding door de arts en apotheker en voor kleine groep om aangepaste medicatie. Zorgverzekeraars volgen deze aanbevelingen en vergoeden een vorm van de medicatie die nodig is voor het afbouwen. Mochten verzekerden hierover vragen hebben, dan kunnen zij altijd contact opnemen met hun arts, apotheker of zorgverzekeraar.
Meer onderzoek
Het Amsterdam UMC en het Radboudumc doen op dit moment, met subsidie van ZonMw, wetenschappelijk onderzoek (https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/geneesmiddelen/programmas/project-detail/goed-gebruik-geneesmiddelen-2020-2023/comparing-antidepressant-ad-tapering-strategies-for-paroxetine-and-venlafaxine-the-taper-ad-trial/) om meer inzicht te krijgen in de manier waarop antidepressiva door patiënten veilig kan worden afgebouwd. Ook wordt met een ‘afbouwpoli’ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3863139/nieuws/wij_kijken_breed_naar_alle_mogelijkheden_en_sluiten_niets_uit.html?page=1) door GGZ In Geest en Amsterdam UMC meer ervaring opgedaan met de begeleiding van patiënten die hun medicatie afbouwen. Zorgverzekeraars Nederland is blij met deze initiatieven en hoopt dat het meer wetenschappelijke inzichten oplevert in de manier waarop patiënten het beste kunnen stoppen met hun medicatie. Deze inzichten kunnen dan vervolgens breed in praktijk worden toegepast. Individuele zorgverzekeraars blijven tot die tijd graag in gesprek met (koepels van) huisartsen, psychiaters, apothekers en patiënten over de beste begeleiding van verzekerden bij het afbouwen.”
Bron: Zorgverzekeraars Nederland (https://www.zn.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=6142427136)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).