Coöperatie Laatste Wil naar rechter om humane zelfdoding mogelijk te maken

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) daagt samen met dertig burgers de Staat voor de rechter om humane zelfdoding mogelijk te maken. De belangrijkste reden is dat het grondrecht niet wordt nageleefd om over de inrichting van je eigen leven te kunnen beslissen, ”en dus ook over het einde van je leven”, zei Jos van Wijk van CLW in het NOS Radio 1 Journaal.

”Terwijl dat grondrecht ook in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens is vastgelegd. Daarmee handelt de Staat onrechtmatig jegens de dertig eisers en de coöperatie, maar ook jegens u en alle andere mensen.”

Volgens Van Wijk wordt het in Nederland onmogelijk gemaakt om als naaste hulp te geven bij een zelfdoding. Ook zijn er geen middelen beschikbaar om op een humane manier zelf een eind aan het leven te maken.

Voltooid Leven

In de Tweede Kamer wacht het wetsvoorstel Voltooid leven van voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra op behandeling. In dat voorstel is vastgelegd dat 75-plussers euthanasie moeten kunnen plegen als ze levensmoe zijn.

Van Wijk zei dat in dat wetsvoorstel een arts en een levenseindebegeleider meebeslissen over de vraag of iemand een einde aan zijn leven mag maken. CLW ziet daar niets in.

”Wij willen er niets mee te maken hebben dat anderen gaan over onze wens om dood te willen. Dat bepaal je alleen zelf. Daarbij worden we gesteund door minimaal 6 op de 10 Nederlanders die vinden dat die eigen regie over het leven mogelijk moet zijn en moet worden vormgegeven.”

CLW wil ook dat mensen met een doodswens die jonger zijn dan 75 dat op een zo veilig mogelijke manier kunnen doen. CLW wil met de betrokken ministeries een proef opzetten om in kaart te brengen hoe humane zelfdoding op een veilige manier geregeld kan worden. Daarbij wordt ook gekeken hoe middelen die ervoor nodig zijn veilig kunnen worden gemaakt, bewaard en verstrekt.

”Als je de veiligheid goed regelt, neem je een heleboel tegenstanders argumenten uit handen en geef je ze nieuwe argumenten om juist voor te zijn”, Van Wijk.

Hij denkt dat een deel van de mensen die een doodswens hebben, misschien niet tot handelen overgaat op het moment dat ze over een humaan en veilig middel beschikken. ”Dat geeft hen rust. Dat geeft hen nieuwe energie om met andere dingen bezig te zijn en het voorkomt al die gruwelijke zelfdodingen. Vijf mensen per dag die zich op een afschuwelijke manier doodmaken, dat wil niemand.”

Reactie 113 Zelfmoordpreventie

113 Zelfmoordpreventie reageert op haar website: de stichting is voor een goed bestaan en een goed einde daaraan, maar is tegen het vrij ter beschikking stellen van een middel als dat de veiligheid van suïcidale mensen in gevaar brengt. ”Zelfbeschikking over leven en sterven verdient een debat dat veilig en zorgvuldig moet worden gevoerd.”

”Zelfmoord is complex en vaak speelt een diversiteit aan problemen een rol. De meeste mensen die zelfmoord overwegen, willen niet dood, maar willen een oplossing voor tijdelijke problemen die zij als onoverkomelijk ervaren. Zij zien op dat moment geen andere oplossing dan de dood. Dit gevoel en deze gedachten kunnen erg fluctueren. Zelfmoord vindt meestal plaats in eenzaamheid door mensen die radeloos zijn. Vijf mensen overlijden per dag door zelfmoord in Nederland, gemiddeld één jongere per week. De grootste groep is van middelbare leeftijd (40-65 jaar). Het is de vraag in hoeverre er in deze altijd sprake is van zelfbeschikking.”

”113 Zelfmoordpreventie respecteert de wens die mensen hebben om te sterven en staat achter de euthanasiewet. Tegelijkertijd is de missie van 113 het voorkomen van het eenzaam en radeloos sterven door suïcide. Vanuit die missie is 113 Zelfmoordpreventie tegen het bekend of gemakkelijk beschikbaar maken van dodelijke middelen zonder toetsing door een arts en andere veiligheidsmaatregelen. Dit vergemakkelijkt vrije toegang tot dodelijke middelen voor eenzame en radeloze mensen en doet daarmee het aantal suïcides in ons land stijgen, zo weten we uit onderzoek.”

 

Denk jij wel eens over zelfmoord, of ken je iemand die dat doet? Praten helpt!
Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

claustrofobie claustrofobie