Regelgeving en tarieven zijn vastgesteld: zorgprestatiemodel is klaar voor gebruik

De nieuwe bekostiging voor de ggz en de forensische zorg is klaar voor gebruik. Dat schrijft de NZa, die  regelgeving en prestaties heeft vastgesteld en de concepttarieven voor 2022 gepubliceerd. Er zijn bovendien verschillende factsheets en spelregels opgesteld. Ook de benodigde tabellen voor de bekostiging en voor zorgvraagtypering zijn beschikbaar. Met deze nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel in 2022.

Gezamenlijke inspanningen

In 2019 begonnen zorgaanbieders, behandelaren, zorgverzekeraars, patiëntvertegenwoordigers en de overheid met elkaar aan de uitwerking van de bekostiging. Deze manier van samenwerken is nog steeds uniek. Het zorgprestatiemodel is door veldpartijen en overheid sámen uitgedacht.

Een belangrijke mijlpaal is nu behaald. De regels staan vast en de prestaties en tarieven zijn bekend. Dat is relatief vroeg, maar niet zonder reden. De resterende negen maanden van 2021 zijn voor iedereen hard nodig in aanloop naar de invoering. De EPD’s moeten worden aangepast, de organisatie moet worden voorbereid en medewerkers moeten worden opgeleid.

Wat volgt er nog?

De partijen van het zorgprestatiemodel gaan nu verder met het opstellen van ‘veldafspraken’ over het zorgprestatiemodel. Die gaan onder meer over beroepen in ggz en fz, verwijsregels, zorgvraagtypering, verantwoording & controle en gepast gebruik. De veldafspraken moeten in juli 2021 klaar zijn.

Als onderdeel van het zorgprestatiemodel gaan regiebehandelaren straks voor elke patiënt het zorgvraagtype bepalen. De technische informatie over de zorgvraagtypering is beschikbaar. Het programma werkt nu aan een praktijkhandleiding.

In de komende paar weken controleren we of de nu uitgeleverde functionele specificaties volledig aansluiten op de vastgestelde regelgeving. Rond 1 mei zullen dan de functionele specificaties in definitieve vorm worden uitgeleverd.

Maak nu kennis met het zorgprestatiemodel!

Het programma zal partijen zo goed mogelijk informeren. In april en mei zijn er webinars die gaan over prestaties, setting en tarieven, zorgvraagtypering en beroepen. Later in het jaar komen er ook gratis e-learning-programma’s voor verschillende functies, zoals zorgprofessionals, administratieve medewerkers en controllers en managers.

Voorbereiding

Met de nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel. Het zorgprestatiemodel is een grote verandering. Daarom gaan we met een monitor volgen hoe de voorbereidingen gaan. De partijen in het programma gaan hun leden vragen om aan de monitor deel te nemen. Daarnaast betrekken wij ook ICT-leveranciers. De informatie uit de monitor kan het programma gebruiken om ervoor te zorgen dat het zorgprestatiemodel een goede start krijgt.

Documenten die nodig zijn voor goed gebruik van het Zorgprestatiemodel staan op de website van het zorgprestatiemodel onder downloads (https://www.zorgprestatiemodel.nl/aan-de-slag/downloads/). De NZa-documenten zijn ook te vinden op de zorgsectorpagina ’zorgprestatiemodel per 2022 (https://www.nza.nl/zorgsectoren/geestelijke-gezondheidszorg-ggz-en-forensische-zorg-fz/nieuwe-bekostiging-ggz)’.

Bron: NZa (https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2021/04/12/zorgprestatiemodel-klaar-voor-gebruik)

Lees ook:

Einde van een tijdperk: het Zorgprestatiemodel vervangt de DBC (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3809966/nieuws/einde_van_een_tijdperk_het_zorgprestatiemodel_vervangt_de_dbc.html?page=1)

Nieuwe declaratiestandaard voor ggz en forensische zorg moet administratieve lasten verminderen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3862659/nieuws/nieuwe_declaratiestandaard_voor_ggz_en_forensische_zorg_moet_administratieve_lasten_verminderen.html?page=1)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

1 - zorgprestatiemodel2 1 - zorgprestatiemodel2