'Een heel scala aan klachten, maar het enige wat ze krijgen is medicatie en begeleiding'

“Pure verwaarlozing en stigmatisering”, vindt David van den Berg, klinisch psycholoog en hoofd psychose-onderzoek bij ggz-instelling Parnassia, hoe we als maatschappij met langdurig psychiatrisch patiënten omgaan. “We hebben met ons liberale beleid van de afgelopen 20, 30 jaar, de zorg uitgekleed, zeker voor deze doelgroep. Het interesseert ons gewoon niet, terwijl deze mensen al hun leven lang achter in de rij staan.” Pointer sprak onder andere met Van den Berg voor het onderzoek ‘Verkeerd gediagnosticeerd’. 

Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen hebben vaak last van een heel scala aan klachten. “Een negatief zelfbeeld, piekeren, slecht slapen, herbelevingen van trauma’s, stemmen, achterdocht, en daarnaast allerlei sociaal-maatschappelijke problemen, maar het enige wat zij krijgen is medicatie en begeleiding. Zij hebben niet één diagnose, maar een veelheid aan problemen die je in zijn totaliteit in kaart moet brengen.” Juist bij deze groep is goede diagnostiek van groot belang vindt hij, want zonder goede diagnoses krijgen mensen niet de juiste behandelingen. En die zijn er wel.

Brandjes blussen 

Volgens van den Berg zijn er allerlei bewezen effectieve behandelingen om daar wat aan te doen, maar door te weinig tijd voor chronische patiënten en te weinig therapeuten blijft er niet veel anders over dan brandjes blussen. “De aandacht gaat naar cliënten met acute problemen. Naar degenen die niet zeuren en zitten te verpieteren achter de geraniums gaat nauwelijks aandacht uit. Het is een soort geïnstitutionaliseerde verwaarlozing. Collega’s kun je het niet kwalijk nemen, die hebben het veel te druk.” 

Met collega’s ontdekte Van den Berg in 2019 dat 70 tot 75 procent van de mensen met psychoses geen psychotherapie voor psychose krijgt, terwijl dat wel in de officiële richtlijn staat. “Als je in de algemene specialistische ggz komt, bijvoorbeeld met een angststoornis of PTSS, dan is het vrij zeker dat je psychotherapie krijgt. De mensen in de langdurige zorg krijgen dat vaak niet.”  

Bron en voor het uitgebreide artikel: Pointer (https://pointer.kro-ncrv.nl/psycholoog-zorg-langdurig-psychiatrisch-patienten-geinstitutionaliseerde-verwaarlozing)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

anorexia 2 anorexia 2