'Eenvoudige' jeugdzorg lucratief genoeg om durfinvesteerders aan te trekken

De markt voor hulpverlening aan tieners en jongeren met lichte psychische klachten blijkt lucratief, zoals dat ook voor volwassenen met lichte psychische klachten geldt. De Franse investeringsmaatschappij, Apax Partners, kocht onlangs de grootste Nederlandse keten voor jeugd-ggz Mentaal Beter (https://mentaalbeter.nl/). Dat schrijft het NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/21/jeugd-ggz-blijkt-lucratieve-markt-a4036667). Mentaal Beter biedt gesprekken met professionele behandelaars aan bij psychische problemen. Die gesprekken worden vergoed door gemeenten en boven de 18 jaar door zorgverzekeraars.

60 miljoen

Mentaal Beter heeft 120 vestigingen en behandelt volgens hun website “mensen met lichte tot matige klachten, zoals depressie, angst, trauma, ADHD en matige persoonlijkheidsstoornissen.” Het bedrijf zet jaarlijks 60 miljoen euro om, waarvan de helft bestaat uit inkomsten die onder de Jeugdwet vallen. Volgens directeur Martin de Heer loopt Mentaal Beter voorop in hoe het zorg aanbiedt – ook via computers en beeldbellen. Dat is volgens hem een aantrekkelijk concept voor investeerders.

Lichte klachten

De overname van een ggz-aanbieder door een buitenlandse investeringsmaatschappij past in een trend die onder andere de Algemene Rekenkamer vorig jaar (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3700366/nieuws/duizenden_kwetsbare_patienten_verdwalen_in_de_bureaucratie_aldus_scp_rekenkamer_en_ombudsman.html?page=2) signaleerde (maar velen met hen), dat met patiënten met lichte klachten financiële winst is te behalen en met ernstige patiënten niet.

Bron en voor het hele artikel: NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/21/jeugd-ggz-blijkt-lucratieve-markt-a4036667)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugd GGZ blij jeugd GGZ blij