Opname van EPA-patient ruim zes keer zo duur als ambulante begeleiding

Binnen de ggz bestaat een groep patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Deze patiënten hebben vaak een langere periode een psychiatrische stoornis, ondervinden daardoor langdurige beperkingen en hebben meerdere zorgbehoeftes. Ze zijn daardoor vaker langdurig in zorg. 

Er zijn grote verschillen in de zorguitgaven voor patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. De gemiddelde zorgkosten voor een EPA-patiënt zijn in 2018 16 duizend euro. Krijgt iemand een ambulante behandeling, dus zonder opname, dan zijn de uitgaven gemiddeld ruim 9 duizend euro per patiënt. Wordt iemand wel opgenomen, dan bedragen de kosten gemiddeld bijna 60 duizend euro. Het aandeel mensen dat opgenomen wordt is door de jaren heen afgenomen, van 14,6% in 2012 naar 12,6 % in 2018.  Dat blijkt uit cijfers van Vektis (https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/grote-verschillen-in-zorguitgaven-bij-wel-of-niet-opnemen-van-epa-patienten).
Het aandeel ggz-kosten en de overige Zvw-kosten, bijvoorbeeld voor een behandeling of opname in het ziekenhuis, nemen door de jaren heen iets toe. Namelijk ggz van 40% naar 50% van het totaalbedrag per patiënt en overige Zvw van 21% naar 26%. De kosten in de Wlz nemen juist af tussen 2014 en 2015, van 37% naar 24%. Dit heeft met name te maken met de overheveling van ambulante Wlz naar de Wmo.

EPA op gemeenteniveau 

Via de Gemeentezorgspiegel (https://www.vektis.nl/gemeente) kunnen gemeenten meer informatie krijgen over patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening in de verschillende wijken in hun gemeente. De monitor EPA-GGZ in de Gemeentezorgspiegel kan ingezet worden als stuurinformatie voor de wijkteams. Gemeenten hebben een grote rol in de ondersteuning van mensen met een psychiatrische aandoening. De EPA-data in de Gemeentezorgspiegel is geüpdatet en toont nu ook 2018.

Meer EPA 

In de Factsheet Ernstig Psychiatrische Aandoening (EPA) (https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/factsheet-ernstige-psychiatrische-aandoeningen) zoomt Vektis in op de zorgconsumptie en zorgkosten van de EPA-groep door de jaren heen. Vektis laat onder andere zien waar de meeste (Boekel) en minste (Vlieland) EPA-patiënten wonen. De factsheet toont ook de meest voorkomende diagnose bij EPA-patiënten.  

Bron: Vektis (https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties/grote-verschillen-in-zorguitgaven-bij-wel-of-niet-opnemen-van-epa-patienten)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Jeugdzorg en geld Jeugdzorg en geld