RIVM denkt dat Sint-janskruid minder onschuldig is dan gedacht

Het RIVM adviseert consumenten om voorzichtig te zijn met het gebruik van kruidenpreparaten met sint-janskruid, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom raadt het RIVM VWS aan om regelgeving over het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten op te stellen.

Mensen gebruiken kruidenpreparaten (voedingssupplementen en kruidenthee) met sint-janskruid onder andere om zich beter te voelen en beter te kunnen slapen. Maar deze kruidenpreparaten kunnen de werking van geneesmiddelen verminderen, of juist versterken, schrijft het RIVM. Deze wisselwerkingen kunnen ernstige gezondheidseffecten hebben. Kruidenpreparaten met sint-janskruid verminderen bijvoorbeeld de werking van middelen die worden voorgeschreven bij schimmel- of virusinfecties en bij chemotherapie. De werking van bepaalde bewustzijns-verlagende geneesmiddelen, zoals kalmeringsmiddelen, en bewustzijns-stimulerende middelen, bijvoorbeeld antidepressiva, wordt versterkt.

Ook zonder de combinatie met geneesmiddelen kan het gebruik van St Janskruid risico’s opleveren voor de de gezondheid. Zo kan de huid sneller beschadigd raken (zonnebrand) als mensen na het gebruik van sint-janskruid in de zon gaan zitten. Ook worden andere effecten zoals duizeligheid, diarree en angst gemeld na het gebruik van kruidenpreparaten met sint-janskruid. Het is niet bekend welke effecten optreden als mensen deze kruidenpreparaten lang gebruiken. Ook is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik van sint-janskruid tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind. Bovendien verschilt de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid sterk en is vaak niet bekend wat er precies in zit. Dit maakt het moeilijk om de effecten van een product in te schatten.
Deze conclusies trekt het RIVM op basis van een risicobeoordeling, in opdracht van VWS.

Bron: RIVM (https://www.rivm.nl/publicaties/risk-assessment-of-herbal-preparations-containing-st-johns-wort)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

sintjanskruid sintjanskruid