Dinsdag 30 maart is het weer World Bipolar Day

Op dinsdag 30 maart is het weer World Bipolar Day, met dit jaar als thema kunst en cultuur. Rondom dit thema is er een online talkshow van 15:00 uur tot 17:00, die wordt herhaald tussen 19:30 en 21:30. Meer informatie volgt nog, kijk daarvoor op de site van onder andere PlusMinus (https://plusminus.nl/activiteit/world-bipolar-day-2/), of het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (https://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/nieuws/2021/03/09/world-bipolar-day-talkshow-30-maart-van-15-00-17-00-uur/).

Elk jaar op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, is het World Bipolar Day. Vincent van Gogh werd postuum gediagnosticeerd als mogelijk een bipolaire stoornis te hebben gehad. De boodschap van World Bipolar Day is om wereldwijd aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis en stigma tegen te gaan. Door internationale samenwerking is het doel om wereldwijd informatie te geven over de bipolaire stoornis om zo meer begrip voor en kennis over de stoornis te creëren.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

depressief 7 depressief 7

Reacties
Reactie: (John Huijg)
22-3-2021, 14:38
Het wordt tijd dat we vraagtekens gaan zetten bij het (DSM-)stoornis-denken: alsof bipolariteit een werkelijkheid of entiteit is, het is slechts een classificatie-indeling, omdat psychiaters (en ook mens met een zgn. bipolaire kant) een begrijpelijke behoefte hebben om grip te krijgen op de 'complexe' werkelijkheid van mensen met een kwetsbare (over)gevoeligheid. Maar het suggereert ook, en dat is vaak een slechte zaak voor de 'bipo's', dat het een 'diagnostische' basis is voor een behandeling. Dat geldt in zekere mate voor een psycho-medicatie (want mogelijk een zinvolle symptoom-reductie geeft), maar allerminst een basis is voor een 'echte diagnose (en levensvragen-hulp)' en materiaal voor een herstel-ondersteunende behandeling. En waardoor dat laatste nog vaak afwezig is in de GGZ. Zo worden we niet serieus genomen! En als we toch kiezen voor het DSM-stoornis denken, waarom geen 'heiligen-dagen' voor de schizo's, de angst-hazen, de dwang-neuroten, etc? John Huijg (een 'Bipo-2' volgens het H.Boek, de DSM))