Overleg over jeugdzorg leidt niet tot resultaat: VNG vraagt om arbitrage

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept arbitrage in om te komen tot een structurele oplossing voor de financiële tekorten in de jeugdzorg. 

Op 11 maart 2021 sprak de VNG met een brede delegatie van het kabinet over de tekorten op de jeugdhulp. Tijdens dit overleg zou het kabinet een aanbod doen om de huidige financiële nood te ledigen en perspectief bieden voor de structurele oplossing op de lange termijn. Dat overleg leidde volgens de VNG tot onvoldoende resultaat geleid. Daarom besloot de VNG arbitrage in te roepen.

Oplossing voor jeugdzorg nodig

Onafhankelijk onderzoek van AEF liet eerder zien dat gemeenten zo’n € 1,7 miljard meer uitgeven aan jeugdzorg dan dat ze aan middelen ontvangen. Er moet dus een financiële oplossing komen voor gemeenten, zegt de VNG: ”Maar we moeten ook samen met het rijk werken aan een verbetering van het jeugdzorgstelsel.”

Gesprek over incidenteel bijdrage in april

Over een incidentele oplossing wil het kabinet pas praten nadat de nieuwe Tweede Kamer is beëdigd op 31 maart. Het is voor de VNG prioriteit om de financiën van gemeenten op korte termijn op orde te krijgen, want de tekorten van de jeugdzorg drukken zwaar op de gemeentebegrotingen.

Jeugdzorg Nederland

Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland wijst nog op de scheefgroei in de Jeigdzorg, zoals zorgaanbieders die forse winsten realiseren en waar gemeenten te weinig aan doen. ”Al het geld dat weglekt, gaat ten koste van de zorg voor kwetsbare kinderen. De vraag is gerechtvaardigd: komt het geld dat wel terecht komt bij de zorg, wel bij de juiste zorg terecht? Die is nog steeds niet beantwoord.”

Bron: Jeugdzorg Nederland (https://www.jeugdzorgnederland.nl/actueel/jeugd-verliest-bij-ping-pongwedstrijd-rijk-en-gemeenten/), VNG (https://vng.nl/nieuws/vng-roept-arbitrage-in-voor-oplossing-tekorten-jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

autisme kind autisme kind