Speciale verkiezingspagina van branchevereniging de Nederlandse ggz

”Fysieke gezondheid, mentale weerbaarheid, zelfstandig kunnen blijven functioneren, sociaal contact en welbevinden zijn basisbehoeften voor iedereen. De corona-crisis heeft dit extra duidelijk gemaakt. In politiek en beleid is meer aandacht gekomen voor ggz-zorg, mentale gezondheid en leefstijlpsychiatrie. De vraag naar ggz-hulp voor jeugd en volwassenen was al groot vóór de crisis en zal naar verwachting de komende periode sterk verder stijgen. Samen staan we voor een grote opgave op vele fronten.”
Dat schrijft branche-organisatie ’de Nederlandse ggz’ bij de aankondiging van haar speciale verkiezingspagina (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2021/investeer-in-mentale-weerbaarheid-en-psychische-zorg).

De branchevereniging roept de politiek op te investeren in mentale weerbaarheid en goede psychische zorg. Voor de thema’s jeugd, organisatie van zorg, preventie, leefbaarheid en zorgprofessionals heeft De Nederlandse GGZ overzichtelijk de - volgens haar - belangrijkste knelpunten én oplossingen op een rij gezet. Hier kunt u ook de komende Kabinetsperiode lezen welke stappen er worden gezet naar betere mentale gezondheidszorg, op maat én op tijd.

De vijf thema’s zijn:

Jeugd (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/jeugd)

In 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de jeugdhulp, waaronder de jeugd-ggz en de jeugdbescherming en -reclassering. Deze decentralisatie heeft de organisatie van de specialistische hulp aan kinderen en gezinnen bemoeilijkt. En door de versnippering is de toegang tot de (hoog) specialistische jeugd-ggz verslechterd. De beoogde verbetering van de zorg aan de meeste kwetsbare kinderen en gezinnen is onvoldoende van de grond gekomen. Lees verder... (http://In 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de jeugdhulp, waaronder de jeugd-ggz en de jeugdbescherming en -reclassering. Deze decentralisatie heeft de organisatie van de specialistische hulp aan kinderen en gezinnen bemoeilijkt. En door de versnippering is de toegang tot de (hoog) specialistische jeugd-ggz verslechterd. De beoogde verbetering van de zorg aan de meeste kwetsbare kinderen en gezinnen is onvoldoende van de grond gekomen. )

Organisatie van de zorg (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/organisatie-van-zorg)

Niet weten waar je om hulp kunt vragen, te lang moeten wachten op een plek en dan niet meteen de juiste behandeling krijgen. Hoe organiseren we de zorg zó dat deze problemen worden opgelost? De sleutel is soepel en breed mogen samenwerken. Lees verder... (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/organisatie-van-zorg)

Preventie (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/preventie)

In onze maatschappij komen steeds meer mensen in de knel. Veel problemen kunnen worden voorkomen door van jongs af aan mentale vaardigheden aan te leren en problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en aan te pakken. Dus inzetten op preventie. Lees verder... (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/preventie)

Leefbaarheid (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/leefbaarheid)

Zo’n 1,7% van de Nederlandse bevolking (281.000 mensen) lijdt aan ernstige psychische aandoeningen. Deze mensen hebben op veel aspecten van het leven problemen: psychisch, lichamelijk, sociaal en op het gebied van werk en inkomen. Het is van groot belang dat zij kunnen wonen in een veilige wijk met goede huizen, in een omgeving die hen helpt overeind te blijven. Waar eenvoudig een beroep gedaan kan worden op ggz behandeling, begeleiding en ondersteuning.  Lees verder... (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/leefbaarheid)

Zorgprofessionals (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/zorgprofessionals)

Met de groeiende vraag naar zorg stijgt het beroep dat we doen op zorgverleners. De beroepsbevolking groeit nauwelijks. We moeten alles op alles zetten om werknemers te behouden en nieuwe professionals te interesseren voor de ggz. Door het werkplezier te vergroten en door vertrouwen te hebben in de professional. Ook door hen te betrekken bij de koers en prioriteiten van de werkgever en samen nieuwe manieren van werken te ontwikkelen. Een goede, eerlijke beloning is een belangrijk onderdeel van de ervaren waardering en het carrièreperspectief. Lees verder... (https://www.denederlandseggz.nl/verkiezingen-2021/zorgprofessionals)

Bron: De Nederlandse GGZ (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2021/investeer-in-mentale-weerbaarheid-en-psychische-zorg)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

ROM 1 ROM 1