'Off the record': boek zoekt ongebruikelijke interventies in de GGZ

Voorbeelden gezocht!


Soms doe je als behandelaar in de GGZ ‘iets’ wat niet in de studieboeken staat, maar wat wél goed blijkt te helpen voor de cliënt in zijn of haar behandeling. Zo bestaan er ’onder ons’ veel bijzondere en leerzame patiëntverhalen, waarbij een interventie die niet in de leerboeken staat het verschil maakte, voor de patiënt of voor de therapeut. Juist díe verhalen leggen een hele wereld aan therapie bloot die zeer waardevol is om te delen.

Iedere GGZ-professional heeft uit de eigen praktijk wel zo’n interventie die het delen waard is, maar die desondanks nog niet ‘out in the open’ is. Dit zijn precies de verhalen die de initiatiefnemers van ’Off the record’ willen verzamelen om te bundelen in een boek en beschikbaar te maken voor een breder publiek.

Die initiatiefnemers zijn Bas van Heycop ten Ham, klinisch psycholoog; Anne-Marie Claassen, psychotherapeut en Teije Koopmans, klinisch psycholoog. Zij hebben dit initiatief genomen in samenwerking met Prelum Uitgevers, Psyfar en PsyXpert,

De publicatie zal inzicht geven in een gebied waar men niet snel over praat. Het is net als met intervisie bedoeld om vanuit respect en openheid het gesprek aan te gaan over lastige momenten in de behandelkamer.

Het achterliggende idee van ‘Off the Record’?

“Off the record” betekent eigenlijk: in vertrouwen, los van de microfoon; een term die doorgaans wordt gebruikt voor iemand die de pers nog wat toevertrouwt. De initiatiefnemers vinden het vooral een leuke titel.

Off the record-interventies zijn soms op het randje van het toelaatbare of er zelfs overheen. Dit is erg afhankelijk van de behandelcontext, de therapeutische relatie op dat moment, en of de patiënt er volgens hem of haar zelf baat bij heeft gehad. Soms is het risicovol, maar deze interventies kunnen wel net het verschil maken in de behandeling.

Wat wordt in dit geval verstaan onder off the record-interventies?

* Gespreksinterventies, waaronder ook self-disclosure van de therapeut.

* Handelingsinterventies, bijvoorbeeld belangstelling tonen voor de nieuwe auto van de patiënt door er samen een ritje in te maken, de patiënt een cadeautje te geven, etc.

* Interventie in de context, bijvoorbeeld een sessie bij iemand thuis doen (bij wijze van uitzondering), een exposuresessie in de dierentuin, of samen paardrijden.

* Andere, soortgelijke interventies die minder gangbaar zijn.


Voor meer informatie, over wijze van aanleveren, voorwaarden, etcetera, lees de

website van (https://www.prelum.nl/off-the-record).

De deadline voor de inzendingen is 1 mei.

Bron: [url|http://website van (https://www.prelum.nl/off-the-record).|Prelum|ext]

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

off the record off the record