Crisis- en signaleringsplan én een gestructureerd behandelprogramma essentieel om psychiatrische dwangopname te voorkomen

Morgen, woensdag 17 februari, verdedigt Marc de Jong zijn proefschrift, getiteld: ‘Reduction of Compulsory Psychiatric Admissions’. De Jong is psychiater bij het Fact-team van Yulius.

Psychiatrische dwangopnames zijn zeer ingrijpend voor wie het ondergaat. Het aantal dwangopnames neemt bovendien toe in veel Westerse landen. Het reduceren van psychiatrische dwangopnames verdient daarom de hoogste prioriteit. In dit proefschrift zijn in vijf deelprojecten aspecten van psychiatrische dwangopnames bestudeerd. 

In een meta-analyse van bestaande literatuur bleek dat zogenaamde “advance statements”, zoals crisisplannen, effectief zijn in het verminderen van dwangopnames. 

Kwalitatief onderzoek van patiëntendossiers toonde aan dat bij patiënten een psychotische stoornis en verminderde therapietrouw cruciaal zijn voorafgaande aan een dwangopname. Ook bleken hulpverleners niet altijd assertief genoeg bij signalen van ontregeling en zorgmijding. 

In het onderzoek van het KR8-programma bleek de gemiddelde opnameduur bij deelnemers aanzienlijk te verminderen t.o.v. een controlegroep die standaard FACT-zorg kreeg. KR8 is een intensief groepsprogramma voor FACT-patiënten met een psychotische stoornis en een verhoogd risico op (dwang)opname. 

Een studie naar beloop van gevaar na psychiatrische dwangopname toonde aan dat bij ongeveer twee derde van de patiënten het gevaar voor zichzelf en voor anderen aanzienlijk afneemt na opname. Dakloosheid bleek geassocieerd met persisterend ernstig tot zeer ernstig gevaar. In een studie naar psychiatrische spoed-dwangopnames (IBS, Inbewaringstelling) bleek dat het bij 15,6% van de patiënten niet bij één IBS bleef. Een tweede IBS vond in twee derde van de gevallen plaats binnen zes maanden na de eerste. 

De bevindingen van dit proefschrift onderstrepen dat crisis-/signaleringsplannen en een gestructureerd behandelprogramma essentieel zijn om het risico op psychiatrische dwangopname te reduceren, zeker voor patiënten met een psychiatrische dwangopname in de voorgeschiedenis.

Bron: Erasmus Universiteit (https://www.eur.nl/evenementen/promotie-mh-mark-de-jong-2021-02-17)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

separer separer