Opnieuw ggz-instelling naar de rechter vanwege tarieven jeugdzorg

De Valkenswaardse GGZ-instelling Metabletica heeft de gemeente Eindhoven voor de rechter gesleept vanwege het verlaagde tarief voor de jeugdzorg. De zorgaanbieder vraagt vrijdag in een kort geding een hoger tarief voor dit jaar. Metabletica eist bovendien compensatie van de verliezen die zijn geleden in 2019 en 2020. Dat schrijft onder andere het Brabants Dagblad (https://www.bd.nl/eindhoven/jeugdzorgaanbieder-sleept-eindhoven-voor-de-rechter-over-laag-tarief-met-dit-bedrag-kunnen-wij-niet-uit-de-voeten~aac744a4/).

Eindhoven koopt jeugdzorg in voor zichzelf en voor de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Veldhoven. In 2019 zijn de tarieven twee keer verlaagd om de tekorten van de gemeenten op jeugdzorg in te dammen. Een grote groep zorgaanbieders trok destijds al aan de bel omdat het tarief van Eindhoven tientallen procenten onder de normbedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit en GGZ Nederland ligt.

Daad bij het woord

Metabletica is de eerste zorgaanbieder uit die groep die de daad bij het woord heeft gevoegd en het meningsverschil aan de rechtbank voorlegt. ,,We willen goede zorg leveren maar we kunnen met de huidige tarieven niet uit de voeten. We zijn al sinds 2019 in overleg met de gemeente maar we komen er niet uit. We hebben geen ruzie maar willen een onafhankelijk oordeel’’, zegt financieel directeur Steven Vanderhoydonks tegen het Dagblad.

Voor zover bekend is het voor het eerst in de regio dat een jeugdzorgaanbieder een gemeente daagt. Op andere plaatsen in Nederland is al wel een paar keer eerder geprocedeerd over tarieven. In de regio Tilburg trokken de zorgaanbieders Reinier van Arkel en GGZ Breburg in een vergelijkbare zaak aan het langste eind. Het hof oordeelde dat niet duidelijk was waarop de lagere tarieven waren gebaseerd.

‘Inkomsten gehalveerd maar méér kinderen geholpen’

Over de exacte uurtarieven die zijn afgesproken met de gemeente Eindhoven doet Vanderhoydonks geen uitspraken. Aan de hand van het jaarverslag legt hij uit dat de inkomsten uit jeugdzorg van Metabletica zijn gehalveerd terwijl er meer kinderen worden geholpen. De kostprijs voor jeugdzorg bij Metabletica is gemiddeld, aldus de financieel directeur. Voor 80 procent bestaat de kostprijs uit het loon van psychiaters, psychotherapeuten en psychologen die werken voor Metabletica. De salarissen liggen vast in de cao, benadrukt Vanderhoydonks. 

De Valkenswaardse zorgaanbieder levert ook jeugdzorg aan gemeenten die andere tarieven hanteren. De vreemde situatie doet zich zo voor dat Metabletica twee hele verschillende tarieven krijgt voor kinderen die in Waalre of in Valkenswaard wonen. In Waalre is de opbrengst net voldoende, aldus Metabletica. 

Stoppen met jeugdzorg is voor Metabletica geen optie. Vanderhoydonks: ,,We zijn een zorginstelling en willen hulp bieden aan kinderen die dat nodig hebben. Ze kunnen anders nergens terecht of komen op een wachtlijst’’

Bron: Mark Wijdeven / Brabants Dagblad (https://www.bd.nl/eindhoven/jeugdzorgaanbieder-sleept-eindhoven-voor-de-rechter-over-laag-tarief-met-dit-bedrag-kunnen-wij-niet-uit-de-voeten~aac744a4/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Jeugdzorg en geld Jeugdzorg en geld