Mensen met grote psychische problemen mogen toch naar buiten tijdens avondklok

Mensen met zware trauma’s, een heftige angststoornis of andere ernstige psychische problemen mogen ’s avonds en ’s nachts toch naar buiten. Die uitzonderingspositie is afgelopen week geregeld. 

Dat liet staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) afgelopen vrijdag weten, meldt het AD. ”De avondklok is er niet voor niets, afwijken kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden. Daarom wil ik ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven. Handhavers zullen naar redelijkheid handelen.” 

Volgens Blokhuis is het voor mensen met ‘ernstige psychische problematiek’ als PTSS of een heftige angststoornis soms onvermijdelijk om ’s avonds even het huis uit te gaan. Op de ‘eigen verklaring avondklok’ vallen ze onder de categorie ‘Hulp aan een hulpbehoevend persoon’. ,,Ook is het goed om een document mee te nemen dat de eigen verklaring ondersteunt, zoals een crisiskaart, een afsprakenkaart van een behandelaar of een briefje met de naam en telefoonnummer van de behandelaar.”

Dat moet voorkomen dat deze mensen alsnog een boete krijgen. ,,Een betrokkene die het mentaal even heel zwaar heeft en het huis echt uit moet, kan zich immers mogelijk verbaal moeilijk uitdrukken tegenover een handhaver.”

Op de site van het Ministerie (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok) staat: ”Vraag uzelf telkens af of dit echt noodzakelijk is tijdens de avondklok. Zou het niet overdag kunnen? Als u vanwege ernstige psychische problemen tijdens de avondklok noodzakelijk een wandeling moet maken, dan kan dat als u een Eigen verklaring avondklok bij zich heeft.  Op deze verklaring licht u uw (nood)situatie toe. Om aan te tonen dat bij u een psychische noodsituatie aan de orde is, moet u ook een ondertekende verklaring bij u hebben van een BIG-geregistreerde behandelaar. Daarop verklaart deze behandelaar dat met het oog op uw behandeling u is geadviseerd om bij oplopende spanningen een wandeling in de buitenlucht te maken. Deze wandeling is noodzakelijk voor uw veiligheid of van de mensen om u heen.”

Bronnen:
Niels Klaassen / Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/binnenland/ook-mensen-met-grote-psychische-problemen-mogen-toch-naar-buiten-tijdens-avondklok~ad9fc0b7/)
Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verward corona verward corona