Mentale gezondheid van Britse ouders verslechtert onder nieuwe coronamaatregelen

In Engeland zijn ouderlijke stress, depressie en angst zijn volgens het laatste rapport van het door Oxford University geleide COVID-19-onderzoek opnieuw toegenomen sinds er nieuwe nationale beperkingen zijn ingevoerd. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van meer dan 6000 Britse ouders.

Ouders en verzorgers meldden een toename van symptomen van stress, angst en depressie, vooral in de periode van november tot december. Het gaat daarbij om symptomen zoals moeite met ontspannen, gemakkelijk overstuur of opgewonden raken, zich hopeloos voelen en geen interesse en plezier hebben, zich angstig en bezorgd voelen, maar ook prikkelbaarder, overreageren en ongeduldiger zijn.

Cathy Creswell, hoogleraar klinische ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Oxford en betrokken bij de studie: ’Deze bevindingen bouwen voort op andere bevindingen die suggereerden dat ouders bijzonder kwetsbaar waren voor angst tijdens de eerste lockdow. De gegevens benadrukken de specifieke spanningen die ouders ervaren als ze het gevoel hebben dat ze niet in staat zijn in de behoeften van hun kinderen tijdens de pandemie te voorzien, samen met thuisonderwijs en werkverplichtingen. We maken ons vooral zorgen over de mate van spanning die wordt ervaren door ouders in gezinnen met een laag inkomen, gezinnen in eenoudergezinnen en kinderen die kinderen met speciale onderwijsbehoeften ondersteunen.”

Uit de gegevens blijkt inderdaad dat ouders en verzorgers van bepaalde huishoudens bijzonder kwetsbaar zijn voor verhoogde psychische symptomen. Hogere niveaus van stress, depressie en angst werden gemeld door ouders uit eengezinswoningen en gezinnen met een lager inkomen, maar ook door ouders met kinderen met speciale onderwijsbehoeften en / of neurologische aandoeningen.

Vooral ouders met jonge kinderen in het huishouden, meldden bijzonder hoge stress tijdens de eerste lockdown en ongeveer een derde van hen (36%) maakte zich op dat moment grote zorgen over het gedrag van hun kinderen. Daarentegen maakte een kwart (28%) van de ouders of verzorgers die alleen oudere kinderen hadden (11 jaar of ouder) zich zorgen over het gedrag van hun kinderen tijdens de eerste lockdown, terwijl bijna de helft (45%) van deze groep zich zorgen maakte over de toekomst van hun kinderen.

Bron: Oxford University (https://www.ox.ac.uk/news/2021-01-19-parental-mental-health-worsens-under-new-national-covid-19-restrictions)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Jeugd GGZ 5 Jeugd GGZ 5