Ook MIND pleit voor openen basisscholen en opvang in belang van mentale gezondheid

Voor kinderen op de basisscholen en hun thuiswerkende ouders is de verlenging van de lockdown dramatisch, schrijft belangenorganisatie MIND, Op haar website schrijft de patiëntenvereniging: ”Opnieuw speelt de mentale gezondheid in de afwegingen van het kabinet en de adviesteams geen rol. Het recht op een goede mentale gezondheid en ontwikkeling is even belangrijk als onze fysieke gezondheid. Toch lijken de leerachterstanden, de oplopende stress, toename van kindermishandeling en verwaarlozing niet tot actie te leiden en mee te wegen in de beslissing om de scholen en kinderopvang langer te sluiten. Kabinet, zorg dat deze kinderen niet het kind van de rekening worden. Open de basisscholen en de kinderopvang om een tweede crisis te voorkomen.”

Samen met 50 organisaties, waaronder initiatiefnemer Unicef, roept MIND het kabinet op om alternatieven voor schoolsluiting te zoeken. ’De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven.’ Lees hier (https://mindplatform.nl/media/5663/download/Oproep%20zoek%20naar%20alternatieven%2014%20januari%202021.pdf?v=1)de oproep en het bericht erover op de site van Unicef. Eerder in de week riep de Kinderombudsman al op om onderwijs op school als uitgangspunt te nemen bij de belangenafweging. Terecht, vindt MIND. De Kinderombudsman wijst op het Kinderrechtenverdrag waarin staat dat kinderen recht hebben op goed onderwijs en recht op gezondheid.

Achterstanden en gevolgen voor de toekomst

Bewijs is er volop, aldus mIND, die verwijst naar het AD verschenen onderzoek naar onderwijsachterstanden (https://www.ad.nl/utrecht/onderzoek-op-utrechtse-scholen-bevestigt-eerste-lockdown-leidt-tot-maandenlange-onderwijsachterstand~aaa1d2ca/), de reacties van Karoli Illy, zelf OMT-lid, op nos online (https://nos.nl/artikel/2360873-kinderarts-en-omt-lid-illy-stomverbaasd-over-sluiting-basisscholen.html) en wetenschapper Eveline Krone recentelijk in het NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/31/het-welzijn-van-jongeren-is-in-ieders-belang-a4025797).

Achterstanden en gevolgen voor de toekomst

Niet alleen het huidige mentale welzijn is in gevaar, ook de gevolgen voor de toekomst zijn groot voor bijvoorbeeld leerlingen die hun CITO-toets missen en mogelijk een lager advies krijgen, aldus MIND, dat opnieuw verwijst naar vele publicaties in de media.

MIND riep in september al op om specifieke beleid voor jeugd op te stellen, en dat is meer dan alleen de sportfaciliteiten open houden. In december riepen we opnieuw de zorg gaat door maar de jeugd valt stil. Neem onze gezondheid serieus en weeg de mentale gevolgen even zwaar mee. Open de basisscholen en de kinderopvang om een volgende crisis te voorkomen. Pas maatwerk toe voor deze groep, open de basisscholen en de opvang en pas alleen lokaal of regionaal sluiting toe als het besmettingsrisico (voortzetting van de) sluiting rechtvaardigt.

Bron: MIND (https://mindplatform.nl/nieuws/open-basisscholen-en-opvang-in-belang-van-mentale-gezondheid)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

adhd autisme adhd autisme