Wat slik jij?

Niki Stoker interviewt de mens achter de medicijnen

 

Jeroen Jongkind (52) heeft in het verleden nogal wat medicijnen geslikt maar doet dat nu al jaren niet meer. Het gaat nu goed met hem maar hij houdt er rekening mee dat het ooit weer fout kan gaan.

Welke medicijnen neem je, sinds wanneer?

Al jaren slik ik geen medicijnen meer!

Heb je er baat bij?

In het verleden heb ik Haldol gekregen omdat ik psychotisch was. Met acht man sterk werd ik gedwongen opgenomen en geïsoleerd. Ik kreeg een prik in mijn kont en een dag of twee later was ik uit de psychose.

Zijn er bijwerkingen?

Door de Haldol ging ik lopen als een oud mannetje, ik kon geen voet meer voor de andere krijgen. Ik kreeg toen Akineton erbij voor de bijwerkingen en dat had ook weer bijwerkingen.
Verder slikte ik in die tijd ook slaapmiddelen maar zelfs die neem ik niet meer want ik slaap goed. Ook heb ik een tijdje Lithium geslikt, waar mijn haar spontaan van in de krul ging, dat heb ik in overleg met de psychiater afgebouwd.

Ervaar je voordelen aan het hebben van je ziekte?

Nou, ik vind het geen voordeel! Ik zou toch liever niet ziek zijn en volledig werken. Gelukkig heb ik wel de erkenning gekregen voor mijn ziekte van het UWV. Ik ervaar mezelf niet zo erg als ziek. Ik kan een hele hoop maar nee, een baan voor vijf dagen zit er niet meer in.

Ben je het eens met de diagnose(s) die gesteld is (zijn)?

Bipolaire stoornis, 70% autisme, dus niet. Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Ben het niet zo eens met deze diagnoses, vooral die laatste slaat echt nergens op. Je wordt al snel in een hokje gestopt, daar hou ik niet zo van en is in mijn ogen ook niet correct. Maar het is een feit dat ik in mijn leven twee keer psychotisch ben geweest.

Wat doe je in het leven?

Ik werk voor teamED, dat is een uitzendbureau voor ErvaringsDeskundigen. Ik doe ook een opleiding voor ervaringsdeskundige bij de TOED (Training Opleiding Ervarings Deskundigheid). Ik heb via TeamED een aantal maatjes. Ik geef voorlichting over GGZ en psychoses en af en toe schrijf ik een column.

Hoe gaat je omgeving met je om?

Goed. Mijn familie valt me een beetje tegen. Toen ik psychotisch was waren mijn ouders op wereldreis en ze kwamen er niet voor terug! Twee jaar terug heb ik met ze gebroken omdat ik grenzen ben gaan stellen. Familie is een aparte arena, daarbuiten heb ik geen problemen met mensen. Ik overweeg nog eens familieopstellingen te gaan doen.

Waaruit put jij kracht?

Ik put er kracht uit, als ik mensen: zich beter kan laten voelen. Als maatje krijg ik soms heel mooie complimenten, zoals laatst een maatje zei: ‘jij haalt meer uit mij dan welke psychiater dan ook’. Ja, daar krijg ik wel energie van! Ik ben geestelijk wel heel sterk. Een soort scheef gegroeide boom met sterke  wortels in de grond. Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven maar ben daardoor wel sterker geworden.

Hoe zou je leven eruit zien zonder ‘gebrek’?

Ik denk dat ik dan nog een baan had gehad maar minder dicht bij mezelf zou zijn. Ik ben nu veel meer bij mezelf, doe precies wat ík wil, trek me bijna nergens wat van aan, en iedereen zoekt het maar uit.

Wat is jouw levensmotto?

Veroordeel jezelf niet, wat er ook gebeurt!

Waarin vind jij de zin van het bestaan?

Oooo, niks. Gewoon, fijn leven en mensen helpen waar ik kan. Mezelf ook! Ik heb mezelf nu wel op nummer één, hoor.

Wat houdt jou staande/gaande?

Ik geniet nu meer van het leven dan vroeger. Ik ben stabieler en begrijp veel meer, sta beter boven de stof en maak me tegelijk niet druk over dingen. Dit had ik mezelf op mijn twintigste al gegund!

Waar kan jij om lachen?

Stilte... moeilijk om uit te leggen. Zondag met Lubach en Trump ook wel.

Zijn er dingen die je anders gedaan had willen hebben?

Ja, ik heb wel een puinhoop gemaakt van mijn middelbare school, drie keer blijven zitten. Ik had toch eens huiswerk moeten maken of überhaupt moeten weten wat mijn huiswerk wás! Maar gezien mijn problematische jeugd liep dat wat anders.

Welke wijsheid zou je anderen mee willen geven?

Iedereen is jouw leermeester.

 

----------------------------------------------------------------

Wil jij ook geïnterviewd door Niki Stoker? Neem contact op via info@ggztotaal.nl

705  jeroen 705 jeroen