Toekenning Wlz indicaties voor ggz-cliënten loopt vertraging op

Het aantal aanvragen van ggz-cliënten voor een Wlz-indicatie per 2021 is hoger dan verwacht. Hierdoor ontstaat vertraging in het proces van toekenning van de Wlz-indicaties door het CIZ én in het daaropvolgende proces van zorgbemiddeling door de zorgkantoren.
De toename komt doordat zorgaanbieders meer cliënten hebben aangemeld dan eerder aangegeven aan het CIZ en er meer aanvragen worden gedaan door cliënten zelf (zelfaanmelders). Het verwachte aantal aanvragen voor heel 2020 was 16.000 (inclusief cliënten die al meer dan 3 jaar ggz-zorg in een instelling ontvangen (GGZ-B)). Het blijken er inmiddels ruim 20.000 te zijn (d.d. 3-11), dus 20% meer. De verwachting is dat zo’n 4.000 (20%) aanvragen niet voor 1 januari door het CIZ kunnen worden afgehandeld. Het aantal toekenningen voor Wlz-zorg per 2021 zal hierdoor ook hoger uit komen dan de eerder ingeschatte 10.000.

Overgangswerkwijze

De afhandeling zal zo spoedig mogelijk in 2021 worden afgerond, maar zal zeker het eerste kwartaal van 2021 in beslag nemen. VWS, ZN/Zorgkantoren, VNG/gemeenten en CIZ hebben hiervoor een overgangswerkwijze (voor pgb en zorg in natura) opgesteld om de zorg bij de overgang naar 2021 te waarborgen en continueren.
De cliënt houdt zorg uit de Wmo tot de Wlz-indicatie is gesteld door het CIZ. Ook na de indicatiestelling blijft de huidige zorg doorlopen tot de zorgtoewijzing is ingeregeld via het zorgkantoor.

Planning

Het hele proces is er op gericht om de aanvragen die in 2020 zijn ingediend door cliënten, door het CIZ te laten af doen in het eerste kwartaal 2021. Het zorgkantoor heeft dan tot uiterlijk 1 juli 2021 de tijd om de zorgtoewijzing te regelen.

Communicatie en meer informatie

Een landelijke werkgroep (met o.a. CIZ, ZN, VNG, MIND Valente en VWS) coördineert de communicatie richting de diverse betrokkenen (cliënten, zorgaanbieders, gemeenten, zorgkantoren).
Vragen en antwoorden voor professionals vind je hier (https://www.informatielangdurigezorg.nl/ggz-naar-wlz/professionals/overgang/faq-overgangswerkwijze)
Vragen en antwoorden voor cliënten vind je hier (https://www.informatielangdurigezorg.nl/ggz-naar-wlz/clienten-en-naasten/vertraging/faq-vertraging)

Voor meer informatie kun je terecht bij de brancheverenigingen Valente, De Nederlandse GGZ, VGN of ActiZ . Als je (bijna) een contract hebt met het zorgkantoor kun je ook daar je vragen stellen. Daarnaast kun je - indien van toepassing- terecht bij je gemeente.

Je kunt je vragen over de gevolgen voor je organisatie (dus geen cliëntvragen) ook sturen naar ondersteuning.regiotafels@qconsultzorg.nl (mailto:ondersteuning.regiotafels@qconsultzorg.nl).

Klik hier (https://www.informatielangdurigezorg.nl/ggz-naar-wlz/documenten/regelingen/2020/12/7/werkwijze-overgang-ggz-in-de-wlz-2021-pgb) om de werkwijze voor persoonsgebonden bugdet te downloaden.
Klik hier (https://www.informatielangdurigezorg.nl/ggz-naar-wlz/documenten/regelingen/2020/12/7/werkwijze-overgang-ggz-in-de-wlz-2021-zorg-in-natura) om de werkwijze voor Zorg in natura te downloaden.

 

Bron: Ministerie VWS

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachten, jongeren wachten, jongeren