Tweede Kamer regelt 45 extra opleidingsplaatsen voor gz-psychologen

Enorme kloof tussen het aantal opleidingsplaatsen en de vraag naar gz-psychologen

 

Vorige week heeft de Tweede Kamer een motie van Wim-Jan Renkema (GroenLinks) aangenomen die het kabinet vraagt 45 extra opleidingsplaatsen voor gz-psychologen beschikbaar te stellen. De opleidingsplaatsen moeten nog in 2021 hun beslag krijgen. De motie werd met algemene stemmen aangenomen. Dat schrijft Branche-organisatie De Nederlandse GGZ.

Het is de Tweede Kamer een doorn in het oog dat er een groot tekort is aan opleidingsplaatsen voor gz-psychologen, terwijl de ggz voor bepaalde hoofddiagnosegroepen met lange wachttijden kampt. Ook in de ouderenzorg neemt de vraag naar gz-psychologen toe. Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt daarom elk jaar opnieuw vér overtekend.

Structureel tekort

Vorig jaar werd het aantal opleidingsplaatsen op initiatief van de Tweede Kamer ook uitgebreid. Nu stuurt de Tweede Kamer dus opnieuw bij. Dat markeert dat sprake is van een structureler probleem: het aantal opleidingsplaatsen voor gz-psychologen matcht onvoldoende met de vraag van zorginstellingen naar gz-psychologen. De ramingen van het Capaciteitsorgaan, op basis waarvan de staatssecretaris het aantal opleidingsplaatsen vaststelt, blijken onvoldoende aan te sluiten op de praktijk.

Werken aan een structurele oplossing

In een brief aan de Tweede Kamer hadden negen organisaties gevraagd om een uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen. Maar naast opnieuw een incidentele uitbreiding is het zeer noodzakelijk een structurele, grootschaligere oplossing te creëren. De negen veldpartijen hebben het ministerie van VWS, het Capaciteitsorgaan en TOP Opleidingsplaatsen daarom uitgenodigd voor een werkconferentie om de enorme kloof tussen het aantal opleidingsplaatsen en de vraag naar gz-psychologen structureel te dichten. Naar verwachting vindt de werkconferentie in januari 2021 plaats.

Bron: De Nederlandse GGZ (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2020/tweede-kamer-stuurt-opnieuw-bij-45-extra-opleidingsplaatsen-gz-psychologen)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psycholoog psycholoog