Gemeente Breda maakt toegang naar jeugdhulp moeilijker

De gemeente Breda wordt strenger ouders die een beroep doen op jeugdhulp. Ook als dat ten koste gaat van hun carrière of financiële positie. Dat schrijft BN De Stem (https://www.bndestem.nl/breda/breda-wordt-strenger-voor-ouders-die-om-jeugdhulp-vragen-welke-drama-s-worden-hierdoor-veroorzaakt~a138dfc4).

Dat staat in de nieuwe verordening Jeugdhulp die het college naar de raad heeft gestuurd. Het komt er op neer dat elk gezin dat meer verdient dan 120 procent van het minimumloon (1207,30 euro) op zichzelf is aangewezen. In Breda krijgen zo’n 3700 jongeren onder de 18 jaar een of andere vorm van jeugdhulp.

Uitgaven beheersen

De jeugdhulp hangt als een molensteen om de nek van het college. Samen met de kosten voor maatschappelijke ondersteuning gaat er meer dan een kwart van de begroting aan op. Het stadsbestuur geeft dan ook eerlijk toe dat de ingreep een bezuiniging is. Het is de bedoeling om ‘de uitgaven te beheersen en de jeugdhulp terug te brengen binnen de beschikbare middelen’.

Toch is er weerstand, bijvoorbeeld van Marike de Nobel, raadslid voor GroenLinks: ,,Dit is een schoffering voor ouders die hun best doen om hun kind te verzorgen. Waar blijft de menselijke maat? Welke drama’s worden hierdoor veroorzaakt?’’

Dalend inkomen

De Nobel is niet de enige met kritiek. Ook VVD-raadslid Marieke Peereboom heeft vragen: ,,Moeten ouders met een bovenmodaal inkomen dat inkomen zien dalen naar 120 procent van het minimumloon, voordat zij in aanmerking komen voor ondersteuning?’’
Het antwoord van het college: ja. Want zo’n gezin heeft volgens het stadsbestuur ‘voldoende eigen middelen en mogelijkheden om de terugval van inkomsten op te vangen’.

Gedwongen huis verkopen

In het ergste geval kan dit betekenen dat mensen gedwongen worden om hun huis te verkopen, constateert raadslid De Nobel: ,,Maar dat kun je toch niet maken?’’ Ze is ervan op de hoogte dat Breda, net als bijna alle andere gemeenten in Nederland, moeite heeft met het financieren van de jeugdhulp, nadat die door de landelijke overheid is overgedragen aan de gemeenten. 

,,Maar dit is een Bredase verordening’’, zegt De Nobel. ,,Een politieke keuze die we hier in Breda maken. Waarom kunnen we wel geld lenen om het CSM-terrein te kopen, maar niet om de jeugdhulp op peil te houden?’’

Bron: BN De Stem / Nico Schapendonk (https://www.bndestem.nl/breda/breda-wordt-strenger-voor-ouders-die-om-jeugdhulp-vragen-welke-drama-s-worden-hierdoor-veroorzaakt~a138dfc4)/

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Jeugd GGZ 5 Jeugd GGZ 5