LVB en externaliserend probleemgedrag (online congres)

(Adv.)

Vanaf donderdag 21 januari 2021 vindt het jaarlijks congres over LVB online plaats. Deelnemers krijgen een hele maand de tijd om on-demand, waar en wanneer ze willen, de 7 exclusieve video-colleges van de sprekers te bekijken. Het thema van dit jaar is externaliserend probleemgedrag. Hieronder vind je meer informatie, of op de site van het congresburo (https://www.congresburo.com/aanbod/316/lvb-en-externaliserend-probleemgedrag.html#a_aid=GGzTotaal&a_bid=11110007).

LVB en externaliserend gedrag

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen in stressvolle situaties externaliserend probleemgedrag vertonen. Het kan gaan om agressie, woedeaanvallen, driftig worden of delinquent gedrag. Externaliserend gedrag, ook wel moeilijk- of onbegrepen gedrag genoemd, is in de eerste plaats natuurlijk heel nadelig voor de persoon zelf. Het is vaak een uiting van angst of frustratie en kan een scala aan persoonlijke, sociale en zelfs juridische problemen veroorzaken. Daarnaast wordt dit gedrag in de regel als (zeer) storend ervaren door de omgeving. Ook voor professionals is het een uitdaging om mensen met een licht verstandelijke beperking en externaliserende gedragsproblematiek uit de problemen te houden, te begeleiden of te behandelen. Externaliserend probleemgedrag komt in veel gevallen voort uit een negatieve interactie tussen de persoon en zijn omgeving. De oorzaak dient dan ook gezocht te worden in de persoon zelf, maar ook binnen de sociale contexten waarin mensen met een LVB functioneren. De ernst, de duur en de frequentie van het gedrag kan een grote weerslag hebben op de kwaliteit van leven van de persoon en diens omgeving.  Er bestaat geen standaardmethode als oplossing voor externaliserend probleemgedrag bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Elke situatie is uniek en vraagt om een brede kijk naar mogelijke oorzaken voordat je tot begeleiding en behandeling over kunt gaan. 

Welke risicofactoren en behandelperspectieven zijn bekend? Hoe kan externaliserend probleemgedrag verklaard worden vanuit verschillende perspectieven? Welke methoden en technieken kunnen worden ingezet ter preventie of regulering van externaliserend probleemgedrag? Hoe breng je een goede werkrelatie tot stand? 

Sprekers

Op dit online congres delen ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk hun inzichten en maken zij een vertaalslag naar de praktijk. Het afwisselende programma informeert hulpverleners en leerkrachten over nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de hulpverlening aan mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblematiek:

* Prof. Dr. Robert Didden (Radboud Universiteit Nijmegen) - Oorzaken en behandeling

* Dr. Fabiënne Naber (Erasmus Universiteit Rotterdam) - Hersenmechanismen bij externaliserend probleemgedrag

* Drs. Erik Jongman (Spirit Jeugdzorg) - Het belang van een goede werkrelatie

* Fenno Moes (Agressie Academie) - Agressiepreventie in het werken met mensen met een licht verstandelijke beperking

* Matthijs Dagelet (Stichting PSW) - De-escalerend werken bij LVB met externaliserende gedragsproblemen

* Drs. Hilde Niehoff (Trajectum) - Grip op Agressie: behandelprogramma voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en agressief (delict)gedrag.

* Drs. Chiel Egberts (Drienamiek) - Het ABC van de Driehoekskunde

Accreditatie, korting en aanmelding
Voor dit online congres is accreditatie aangevraagd bij NIP / NVO, SKJ, Registerplein, Kwaliteitsregister V&V, FGzPt, VSR, Register Vaktherapie en Lerarenportfolio.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op:  www.congresburo.com/lvb2021/ (https://www.congresburo.com/aanbod/316/lvb-en-externaliserend-probleemgedrag.html#a_aid=GGzTotaal&a_bid=11110007)

 

slapen, moe slapen, moe