Gemeenten hebben geen idee hoeveel ze uitgeven aan zorg voor autisme

De tien grootste gemeenten hebben geen idee hoeveel ze uitgeven aan de zorg voor kinderen met autisme. Dit staat verbetering van de zorg voor deze groep in de weg. Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor. Zorgeconoom Jochen Mierau noemt dit zeer zorgelijk: “Als je niet weet wat de kosten zijn, dan kun je eigenlijk geen beleid voeren. Je vaart blind.” Ook blijkt uit navraag dat op landelijk niveau gemeenten en aanbieders van autismezorg geen harde gegevens hebben over de kwaliteit van de geleverde hulp.

De Monitor vroeg de tien grootste gemeenten hoeveel ze jaarlijks vergoeden aan autismezorg. Het gaat hierbij om behandelingen en therapieën voor kinderen tot 18 jaar, die sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 worden vergoed vanuit de gemeenten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat één tot anderhalf procent van de mensen autisme heeft. Geen van de tien grootste gemeenten blijkt bij te houden hoeveel ze uitgeven aan autismezorg.  

Houden cijfers niet bij

Een greep uit de reacties: “Als gemeente Den Haag houden wij geen registraties bij van diagnoses en aandoeningen zoals ASS (Autisme Spectrum Stoornis, red.). De gevraagde informatie kan dus niet uit onze systemen worden gehaald.” Amsterdam: “Als gemeente registreren wij niet wat de klacht of diagnose is waarvoor een jeugdige behandeld wordt.” Eindhoven: “Wij kunnen de zorgkosten voor ASS niet apart benoemen.” Almere: “We houden in onze cijfers namelijk niet bij voor welke aandoening behandeling wordt ingezet.” Nijmegen: “We hebben er met een paar mensen naar gekeken, maar deze cijfers zijn helaas niet inzichtelijk te maken bij ons.”

Zorgeconoom Jochen Mierau, verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen: “Uiteindelijk zijn de kinderen de dupe omdat ze niet de zorg krijgen die ze zouden kúnnen krijgen. Je wil dat die zorg elk jaar een beetje beter wordt. Dat verbeteringsproces kun je alleen in werking zetten als je de volgende cijfers hebt: hoeveel kinderen hebben autisme, welke behandelingen ondergaan ze, wat waren de kosten daarvan en wat waren de gevolgen.”

Bron: De Monitor (https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/kosten-en-kwaliteit-autismezorg-blinde-vlek)

------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugdzorg geld jeugdzorg geld