'Er wordt te weinig gekeken naar man-vrouwverschillen bij neurologische ziekten'

Er moet meer aandacht komen voor verschillen tussen mannen en vrouwen bij neurologische aandoeningen, vindt neuroloog-bioloog Gisela Terwindt. Daarnaast vindt ze dat hoofdpijn een prominentere plaats moet krijgen in de zorg. Prof. dr. Gisela Terwindt is recent benoemd tot Leidse hoogleraar Neurologie, in het bijzonder paroxysmale hersenaandoeningen.

Het LUMC is het enige academische expertise centrum voor hoofdpijn in Nederland. “De Leidse Hoofdpijnkliniek is eigenlijk een last resort voor veel patiënten met moeilijk behandelbare hoofdpijn”, zegt Terwindt. Ze hoopt daarom mede met deze benoeming hoofdpijn als aandachtsgebied op de kaart te zetten. 

Terwindt doet onderzoek naar vroege signalen van migraine aanvallen en mogelijke triggers die leiden tot die aanvallen. “We zien dat hormonale schommelingen de belangrijkste trigger is.” Ze hoopt met dit onderzoek nieuwe mogelijkheden voor de acute en preventieve behandeling van migraine aanvallen te ontdekken.

eHealth

Daarnaast gaat Terwindt zich inzetten voor vernieuwde diagnostiek en zorg. “Zo kijken we naar de mogelijkheden om e-health te gebruiken binnen de hoofdpijnzorg. Denk bijvoorbeeld aan een e-hoofdpijndagboek. Met de huidige COVID-crisis zien we dat telemedicine steeds belangrijker wordt, daar moeten we nu dus op inspelen”, aldus Terwindt.

Gendermedicine in de neurologie

“Er wordt nog te weinig gekeken naar man-vrouwverschillen bij neurologische ziekten. Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan mannen”, zegt Terwindt, “en toch is er tot nu toe geen goed onderzoek gedaan naar de rol van geslachtshormonen bij migraine.” 

Op haar spreekuur komt Terwindt vaak vrouwen tegen die hiernaar vragen. “Dat heeft ons aan het denken gezet. Samen met het Erasmus MC zijn wij nu een onderzoek gestart naar de rol van de anticonceptiepil bij het voorkómen van aanvallen. Maar ook voor huidige migrainebehandelingen geldt dat vrouwen daar anders op reageren dan mannen en dit is vaak niet goed onderzocht.” 

Vrouwspecifiek risicoprofiel

Daarnaast is migraine een vrouwspecifieke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten en herseninfarcten. Samen met Marieke Wermer, vasculair neuroloog bij het LUMC en Antoinette Maassen van den Brink van het Erasmus MC, wil Terwindt een vrouwspecifiek risicoprofiel voor herseninfarcten maken. 

“Nu wordt bijvoorbeeld alleen gekeken naar hoge bloeddruk, cholesterol, overgewicht en roken. Maar wij denken dat je bij vrouwen juist moet kijken naar zwangerschapsvergiftiging en migraine. Je zal dus jonge vrouwen met die risicofactoren moeten monitoren tijdens hun leven om vasculaire complicaties later te voorkomen.”

Bron: LUMC (https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2020/November/Nieuwe-hoogleraar-streeft-naar-meer-vrouwspecifiek-hersenonderzoek/?year=2020&month=10)

----------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Stigma GGZ Stigma GGZ