Wat slik jij?

 

Niki Stoker interviewt de mens achter de medicijnen

 

John* (68) is weduwnaar en heeft de afgelopen vijf jaar zeker de helft van de tijd depressieve klachten gehad met eenzaamheid als oorzaak. Momenteel gaat het goed maar dit is wél de tijd van het jaar waarin de stemming zo maar om kan slaan en dan is hij helemaal nergens meer.

Welke medicijnen neem je, sinds wanneer

Ik slik geen antidepressiva, twee keer heb ik een antidepressivum geprobeerd tijdens depressies maar mijn lichaam kon dat niet verdragen. Wel neem ik Lorazepam, zo weinig mogelijk. Ik slik nu een halve voor de nacht. In slechte tijden nam ik het ook overdag omdat ik vaak een panisch gevoel had.

Zijn er bijwerkingen

Van antidepressiva krijg ik hevige diarree en een lichamelijk ongemak. De uitwerking was naar, ook op mijn geest.

Heb je er baat bij

Helaas niet.

Ervaar je voordelen aan je ziekte

Stilte  … God, wat moeilijk … Je mag in isolement, mensen houden rekening met je, je krijgt een time out, ja, dat is prettig.

Ben je het eens met de diagnose(s) die gesteld is (zijn)

Nou … ik las in mijn dossier dat ik viel in een bepaald persoonlijkheidscluster, dat zei me helemaal niks. Maar ik ben het eens met de diagnose Recidive depressie.

Wat doe je in het leven

Ik ben gaan werken bij een zorg-kwekerij … onkruid … gewassen plukken en dan een tas met groente en fruit mee naar huis nemen, dat is wat ik écht doe, een hele dag in de week! Het ligt nu stil door een medewerker met corona. Ik vind verbinding met mensen fijn. In therapieën ben ik erg opgeknapt door contact met andere mensen. Enige tijd geleden heb ik een Vrouw ontmoet waarmee ik een soort van vriendschap ben aangegaan, een beetje lastig want zij heeft wel ja, uh, amoureuze intenties maar ik kan geen intimiteit verdragen, ik kan me niet binden. Nu komt de kerst eraan, dat is mijn grote vrezen, geen ontkomen aan! Dit is écht de tijd van het jaar dat mijn stemming helemaal omslaat.

Hoe gaat je omgeving met je om

Ik heb een ervaringsdeskundig maatje waarmee ik een geweldige klik heb. Ik zie hem wekelijks. Hij geeft mij feedback over hoe ik me gedraag … dat heb ik eigenlijk nog nooit van iemand gehoord! Soms word ik er wel verdrietig van maar vaak ‘landen’ zijn woorden uiteindelijk en ben ik blij dat hij me van dingen bewust maakt, over ingesleten gedrag, daar leer ik écht van. Ik kom uit een groot gezin en ik kan het niet meer opbrengen om naar verjaardagen te gaan, wel kan ik familie nog individueel zien maar het is toch wel taboe om mijn depressies ter sprake te brengen, ik vind het gênant om op de koffie te zitten en gezellig mee te kletsen … dat kán ik niet.

Waaruit put jij kracht

Stilte …uh godsamme, ik put kracht uit uhhhh het contact en de persoonlijke verbinding met mensen. Ik heb goed contact met enkele vrienden, familieleden, kinderen en kleinkinderen. Daaruit put ik kracht. Contact!

Hoe zou je leven eruitzien zonder ‘gebrek’

Wederom stil haha, twee keer zo actief, misschien een andere baan of vrijwilligerswerk en meer contacten, socialer ook.

Wat is jouw levensmotto

Ja! Mijn levensmotto is: Contact en vriendschap met andere mensen is essentieel. Mensen ontwikkelen zich alleen in verbinding met andere mensen dus de verbinding met andere mensen is essentieel voor leven. Koester een vriendelijke intentie naar alle mensen.

Waarin vind jij de zin van het bestaan

Ik heb een katholieke achtergrond maar geloof niet in een hiernamaals dus de zin van het leven is in het leven. Ik heb heel veel interesse in religies en ben heel gek op tv programma’s die daarover gaan maar om nou te zeggen wat de zin van het leven is … ik weet het niet! Ik hoop dat ik iets voor mensen kan betekenen, dát is de zin van het leven!

Wat houdt jou staande/gaande

Mijn familie, kinderen en kleinkinderen. Zeker ook mijn hang naar het leven.

Waar kan jij om lachen

Haha, goeie vraag zeg! Ik ben heel kieskeurig in cabaretiers, een voorbeeld is Herman Finkers, deels om zijn katholieke achtergrond. Ik hou van een beetje sarcastische humor en van de slappe lach.

Zijn er dingen die je anders gedaan had willen hebben

Ja, heel veel! Wat mij altijd droevig maakt is dat ik bepaalde vaardigheden heb gemist in mijn ontwikkeling. Het leven is mij voor een groot deel overkomen. Ik miste de skills om er een betere invulling aan te geven. Die heb ik pas op latere leeftijd goed ontwikkeld.

Welke wijsheid zou je anderen mee willen geven

Als je kinderen hebt dan moet je alles op alles zetten om ze een slim en rijk leven te geven zodat ze zelf een verrijking kunnen zijn voor hun naasten en de wereld. Deze kinderen hebben de grote opgave om deze planeet te redden! Zij moeten het gaan doen!

*Op verzoek van de geïnterviewde is zijn naam verzonnen

----------------------------------------------------------------

Wil jij ook geïnterviewd door Niki Stoker? Neem contact op via info@ggztotaal.nl

 

john john